Ли Чон Уей №1 по пари в бадминтона



04-01-2014 00:00 | Станко Димов
Световният номер едно при мъжете в бадминтона Ли Чон Уей от Малайзия оглавява и класацията по приходи от наградни фондове, изготвена от Badzine. Той е заработил 292 540 долара през 2013 година. Това изглежда твърде малко на фона на 12,9 милиона долара, спечелени от Новак Джокович в тениса през 2012 година, като е ясно, че Ли не полага по-малко усилия от Ноле, но просто в тениса има несравнимо повече пари по различни причини.

Все пак малайзиецът е изкарал на свой ред доста повече от най-добрия в скуоша за миналия сезон. Рами Ашур от Египет е получил чекове за общо 178 000 долара.

Второто място в класацията на бадминтонистите е за специалистката на двойки и смесени двойки - двойната олимпийска шампионка Зао Юнлай от Китай. Тя е припечелила 167 195 долара през миналата година. На трето място е друга китайка. Това е водачката в ранглистата при дамите Лу Сюруи със 143 095 долара.

В топ 10 има само един представител на Европа. Това е датчанката Кристина Педерсен. Състезателката на двойки и микс е получила 127 596 долара, което й отрежда седмата позиция. Нейният партньор на смесени двойки Йоаким Фишер Нилсен е №19 с 68 687 долара. Третият в световната ранглиста при мъжете Ян Йоргенсен е едва 30-и.

Българките Петя Неделчева и Линда Зечири не са намерили място сред първите 50 в подрежданвето, където под №50 е Боонсак Понсана (Тайланд) с 37 840 долара.

Разбира се трябва да се направи уточнението, че не всичките пари от наградни фондове отиват при бадминтонистите. Европейците плащат само местните данъци и прибират останалото, но си покриват сами всички разходи по тренировки, пътувания и състезания. В Азия местните федерации вземат и процент от приходите на топсъстезателите. Но в замяна на това най-добрите китайски и корейски бадминтонисти не харчат нищо за подготовка и екипировка.

"Тази статистика е точна и показва, че дори и да вземат всички пари от наградни фондове, би било трудно на много от най-добрите бадминтонисти да живеят нормално, ако разчитат само на тези премии. Без помощ от техните спонсори, федерации и клубове, голяма част не биха могли да участват в турнирите", коментира главният редактор на Badzine Рафаел Сашта.

В началото сравнихме приходите на Ли Чон Уей с тези на Джокович и Ашур. Но и хора, практикуващи доста странни спортове изкарват повече от звездите на бадминтона. Родео шампионът Ренато Нунес е припечелил 1,5 милиона долара през 2011 година. А състезателят по дартс Фил Тейлър е прибрал 1 милион от наградни фондове през 2010 година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини