Васил Младенов: Научих много от Джокович



18-02-2014 00:00 | Станко Димов
Васил Младенов е роден през 1989 г. в София и започва да играе тенис, когато е на 5 години. През 2007 г. става европейски вицешампион с отбора на България до 18 г., заедно с Валентин Димов и Александър Лазов. Печелил е пет титли на двойки в турнири на ITF. След почти 4-годишна пауза Младенов отново участва на турнир у нас. В първия кръг на квалификациите на Държавното лично първенство в зала в столичната "София" той победи в първия кръг с 6:0, 6:0 Петър Иванов. Ето какво разказа Васко след този двубой.


- Васко, откога не беше играл в България?
- От април 2009 година, когато участвах на чалънджъра в София на двойки заедно с Ивайло Трайков.

- Какво се е променило оттогава?
- Виждам много нови, млади тенисисти. Когато влязох в зала "София" установих, че не познавам почти никого. Видях и стари приятели обаче.

- Как реши да участваш на Държавното лично първенство в зала?
- Върнах се от Съединените щати, където следвах, в началото на февруари. Научих за шампионата и веднага реших да играя в него, ако е възможно. Получих "уайлд кард" от БФТ, което беше чудесно, и ето ме в действие. Надявам се играта ми тук да ми помогне в подготовката за фючърсите в Украйна, в които ще участвам след това. Имам амбициите да се завърна сериозно в професионалния тенис.

- В България отново ще има много фючърси тази година, планираш ли да участваш в тях?
- Първо ще играя на трите турнира в Украйна, а после - ще видим. Разбрах за състезанията тук и съм много щастлив, че има толкова наситена програма. Надявам се до началото на фючърсите в България вече да имам точки за световната ранглиста и да мога да се включа по право. Иначе предполагам, че ще мога да разчитам на "уайлд кард". Но сега главната ми мисъл е да играя добре, да показвам това, което мога и да съм здрав.

- Разкажи повече за периода в САЩ...
- Заминах през 2009-а и две години бях в университета в Остин, щата Тексас, където е и Дими Кутровски. Играх в колежанското първенство. Не ми хареса много, но беше ново преживяване и опит, за който съм благодарен. Това ми беше от полза, когато след това се преместих в Ню Йорк, в университет "Сейнт Джоунс". Показах добри резултати в колежанския тенис, но вече приключих с това. След завършването на семестъра през декември реших да се върна.

- Твоето име нашумя през август миналата година с факта, че партнираше на Новак Джокович. Как се стигна до поканата?
- Стана почти случайно. Агент от фирмата за спортно облекло, която спонсорира хърватина Иван Додиг, ми се обади да бъда спаринг на Додиг. Поиграхме няколко пъти с него. Явно на агента му е харесала моята игра и един ден ми звънна в 8 сутринта с предложение да партнирам на Джокович. Беше голяма изненада за мен, но веднага приех. Играхме с Ноле, което е безценен опит за мен. Много неща научих от него.

- Как се развива музикалната ти кариера?
- Тя е на заден план, в сравнение с тениса, но върви добре. Третият ми албум е готов и се надявам през лятото да успея да го запиша. Не съм изневерил на рапа. Музиката не ми пречи на играта, даже ми служи като отдушник. В новия ми албум пея на руски. Имам идеи да направя и парчета на български, но за момента няма да разкривам подробности.




 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини