Маги Малеева: Смятат ме за луда, че се върнах



30-09-2010 02:35 | Николай Драгиев

Миналата седмица Магдалена Малеева обяви, че се завръща на корта след 5-годишна пауза. Най-малката от сестрите Малееви участва на държавното първенство в Пловдив и вече се класира на 1/4-финалите. "7 дни спорт" потърси Малеева, която разказа какви намерения има.

 

- Г-жо Малеева, как и защо решихте да се върнете на корта 5 години след официалното ви отказване?

- Съвсем спонтанно стана. Преди седмица реших да участвам на първенството в Пловдив. Тренирам два пъти седмично и реших да играя. Исках да избягам за малко от децата, за да останат без мен (Усмихва се шеговито).

 

- Смятате ли да се завърнете в тениса за по-дълго?

- Не се завръщам, все пак не съм подготвена физически, а и са ми нужни много и редовни тренировки. Не изключвам обаче възможността да взема участие в някой и друг турнир от подобен вид, който ще се проведе в София. Давам си сметка, че ще ми е много трудно да печеля срещите от турнира, в който участвам сега, но се надявам да постигна колкото се може повече победи.

 

- Означава ли, че сте амбицирана да спечелите държавното първенство за жени в Пловдив?

- Целта ми наистина е да спечеля турнира.

 

- Какви емоции ви владеят в момента?

- В съзнанието ми нахлуха спомени от различни моменти от кариерата ми. Всичко е много вълнуващо и ми е изключително приятно. Освен това искам да отбележа, че за един треньор в тениса е от голямо значение да преживява тези моменти на корта. Не само да седи и да дава наставления, а да може да се постави в ситуации, които възникват по време на самата игра.

 

- Какво ви даде в живота тенисът?

- Докато играех, дадох всичко от себе си. Всичко, което съм постигнала, и нещата, които научих, сега ми помагат в живота.

 

- Съжалявате ли, че се отказахте от активната си кариера?

- Не, смятам, че го направих в точния момент.

 

- Какво е мнението ви за завръщането в спорта на някои от вашите колежки, които родиха, оставиха децата вкъщи и отново шестват по кортовете?

- Бях убедена, че Клайстерс и Енен със сигурност ще го направят. И двете са по-млади от мен. На тях сега им предстоят най-добрите години.

 

- Как реагираха сестрите и майка ви, когато им казахте, че ще участвате на първенството в Пловдив?

- Учудиха се и ми се смяха. Смятат ме за луда. Мануела в момента има проблеми с ръката, но това не й пречи да играе. Изпитва трудности при изпълнение на сервис.

 

- Може ли след време двете ви деца Юлия и Марко да станат професионални тенисисти?

- Те все още са прекалено малки. Бих ги окуражила, ако покажат желание и талант. Юлия засега не проявява абсолютно никакъв интерес към тениса. Затова пък обича много да пее всякакви песни, импровизира.

 

- Къде е по-лесно - в демонстративен мач с Борис Бекер и Бойко Борисов или на държавното първенство в момента?

- Естествено е, че има огромна разлика. За срещите в първенството всички участници тренират усърдно, като целта им е да постигнат успех. Докато демонстративният мач е шоу, повече за забавление на зрителите. Може да оставиш премиера да направи няколко точки.

 

- Кой ваш успех ви е най-скъп?

- Вероятно победата на турнира за Купата на Кремъл в Москва.


- А срещу коя тенисистка ви беше най-трудно и срещу коя, ако имате възможност, бихте искали да се изправите отново?

- Много ми беше трудно срещу Ким Клайстерс, но пак бих играла срещу нея. Срещу Ким нямам победа.

 

- Каква според вас е разликата в тениса от началото на кариерата ви и този днес?

- Основната разлика е, че преди години топката просто се вкарваше в игра, а сега се търси завършващият удар. В момента играта е доста по-агресивна и вторият сервис се е подобрил значително.

 

- Какви са проблемите на тениса в България у нас?

- У нас се правят различни неща за развитието на тениса. Аз много не вярвам на стратегии и програми. Ако някой наистина иска да се развива и да постигне успех, той ще си намери всичко необходимо, за да постигне целите си. Иначе базите в България не са хубави. Мисля, че някои състезатели се оправдават с това, че не са готови. Това е един много сложен въпрос. Със сигурност обаче не трябва родителите да карат децата си да правят неща само за да реализират болните си амбиции.

 

- В момента Цветана Пиронкова е най-добрата ни тенисистка. Може ли тя да ви задмине по успехи и да достигне до топ 10 в световната ранглиста?

- Това, което направи Цвети, аз не знам дали някога ще успее да го повтори. Точно тя е пример за това как с много борба, талант, лишения и качества може да се постигне такъв голям успех. Аз за 15 г. не съм успяла да се класирам толкова напред на "Уимбълдън" 

Може би е възможно поне до следващия "Уимбълдън" Пиронкова да е сред първите 30 в света.

 

- А възможно ли е от вашия клуб да се появи новата надежда на българския тенис?

- Най-доброто ни момиче е Никол Христова. Срещнах я още в първия си мач в Пловдив. Най-важното е да има масовост и много хора да тренират.

 

- Какви са близките ви планове и свързани ли са с тениса?

- По-скоро са свързани с gorichka.com и биохраните.

 

- Какво е посланието ви към всички, които искат да се занимават с тенис?

- Да се забавляват и да не го взимат толкова насериозно.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини