Надал с девета титла в Париж



08-06-2014 00:00 | Станко Димов
Световният номер едно Рафаел Надал спечели деветата си титла на Roland Garros и така подобри собствения си рекорд. За испанеца това беше трофей №14 в Големия шлем, с което се изравни на второто място с Пийт Сампрас. При дамите шампионка е Мария Шарапова.

На финала след повече от три часа и половина игра Рафа надигра Новак Джокович след 3:6, 7:5, 6:2, 6:4.

В първата част Ноле стигна до точка за пробив и я реализира, за да поведе с 5:3. След това белградчанинът затвори сета при свой сервис, като отрази две възможности за рибрейк.

Надал заигра много по-концентрирано във втората част и намали брой на непредизвиканите грешки. Рафа проби за 4:2 гейма, но Джокович тутакси го върна. Все пак испанецът издебна своя момент. Той поведе с 40:15 в 12-ия гейм и направи пробив, донесъл му изравняване на сетовете.

В третия Рафа диктуваше условията и с два пробива го спечели сравнително лесно.

В четвъртата част левичарят от Манакор нанесе удар с пробив за 4:2. Този път обаче сърбинът реагира и успя да го върне. В десетия гейм Надал стигна до шампионска точка и я реализира след двойна грешка на Докович. След това Рафа падна на корта и закри лицето си в миг на ликуване.

Мария Шарапова спечели титлата при жените. На финала рускинята се наложи много трудно над Симона Халеп от Румъния с 6:4, 6:7 (5), 6:4 след повече от три часа игра.

За Шарапова това е втора титла от след 2012-а Roland Garros и общо пета от турнирите в Големия шлем. Шампионатът на Франция пък определено се превръща в любим за Маша турнир, тъй като за трета поредна година тя игра финал на „Филип Шатрие”.

Това беше първи финал от 2001-а година при дамите в Париж, който завършва в 3 сета. От понеделник шампионката ще бъде под №5 в световната ранглиста, а Халеп ще заеме рекордното за нея трето място.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини