Ноле шампион след 5 сета



06-07-2014 00:00 | Станко Димов
Водачът в схемата на турнира от Големия шлем Wimbledon Новак Джокович спечели титлата в драматичен финал срещу седемкратния шампион Роджър Федерер. Сърбинът победи швейцареца след 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4 след 3 часа и 56 минути игра на централния корт.

Така Ноле спечели втора купа в Лондон и общо седма в Шлема. Освен това белградчанинът, който отстрани трудно Григор Димитров на полуфинала, ще измести от върха на световната ранглиста Рафаел Надал. За Федерер остана честта да е участвал в рекордния девети финал в турнира.

В първата част нямаше пробиви и закономерно се стигна до тайбрек. В него след титанична битка и обрати ликуваше Федерер, след като съперникът му изпрати топката от бекхенд в мрежата.

Джокович успя да постигне пробив за 2:1 гейма във втория сет и до края удържа преднината си, за да изравни общия резултат. Това беше и първия загубен сет от швейцареца в турнира.

И в третата част всеки от двамата финалисти беше убедителен в своите сервис геймове. Драма настъпи в 11-ия, когато Ноле на два пъти стигна до брейк пойнт, но Федерер спасяваше точките, за да вземе подаването си в крайна сметка с ас. В тайбрека обаче сърбинът беше по-концентриран и сервираше по-добре, което му позволи да поведе с 6:4 точки и реализира първия сетбол след дълго разиграване и топка в аут.

Ноле нанесе удар в четвъртия гейм. Той поведе с 40:0 при сервис на съперника, но рекордьорът по титли от Шлема изравни. При четвъртата възможност обаче Джокович успя и стисна победоносно юмрук. Отговорът на Федерер беше мълниеносен - пробив на 15, като завърши гейма с форхенд уинър по диагонала. В следващия гейм Новак проби и поведе с 4:2. После се стигна до 30:30, но сърбинът спечели дълго разиграване и с отличен сервис вече беше на гейм от титлата. При 5:3 Джокович сервираш за спечелването на трофея. Швейцарецът стигна до точка за пробив и я реализира, с което остана във финалния мач. В следващия гейм Роджър отрази шампионска точка на съперника, преди да изравни на 5:5. Последва нов брейк за Федерер срещу загубилият ритъм и увереност Джокович. В 12-ия гейм швейцарският ас сервираше за сета и го направи по категоричен начин, за да вкара двубоя в пети, решителен сет.

След третия гейм Джокович поиска намеса на физиотерапевт заради проблем в десния прасец. В седмия гейм Федерер стигна до точка за пробив, но сърбинът се защити хладнокръвно. Веднага след това Ноле имаше общо три брей пойнта, но бащата на четири деца показа майсторство и ги отрази. В десетия гейм отново Джокович поведе с 40:15 и триумфира още при първата си шампионска точка.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини