Един гений на 33



08-08-2014 00:00 | Станко Димов
Роджър Федерер отбелязва днес 33-ия си рожден ден! Както обикновено великият швейцарец празнува в Канада - на турнира Rogers Cup (какво подходящо име). Както обикновено домакините го изненадват с торта направо на корта.

Отново рекордьорът по титли от Големия шлем трябваше да работи минути преди настъпването на празника си. Федерер успя да се класира на четвъртфинал в Торонто, след като преодоля Марин Чилич със 7:6(5), 6:7(3), 6:4. Швейцарската легенда пропиля аристократично шест мачбола във втората част. Когато спечели последната точка в двубоя, часовникът на централния корт показваше 23:31 часа...

За върховите постижения на Роджър се пише и говори достатъчно. Най-голям негов плюс е обаче отпечатъкът, който оставя в тениса и начинът, по който промени отношенията в спорта. Дори да не спечели повече нито един мач, Федерер ще си остане най-великият. Защото показа колко красива и "лесна" игра е тенисът, когато на корта е изпълнител като него. "Ефектът РФ" със сигурност е запалил милиони по този спорт.

Роджър въведе дипломатичните отношения между състезателите. Не си позволява да каже лоша дума за никого, хвали своите опоненти и след най-тежките загуби. Този стил е усвоен и от неговите съперници-наследници Надал и Джокович. Не се срамува да покаже, че нищо човешко не му е чуждо и че може да пророни сълза на корта, когато страда.

Федерер припомни, че тенисът е просто спорт, а не целият му живот. Той заяви, че четирите му деца са по-важни от кариерата и в момента точно двете двойки близнаци са приоритет за него!

Честит рожден ден, Роджър! Довечера на корта в Торонто, по време на двубоя му с Давид Ферер, сигурно отново ще видим плаката "Тихо, Гения работи!".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини