Пиронкова е вече на полуфинал



14-01-2015 00:00 | Станко Димов
Тръгналата от квалификациите Цветана Пиронкова се класира за полуфиналите на турнира в Сидни, който е от категория "премиер". Шампионката от 2014-а победи 25-ата в световната ранглиста Барбора Захлавова Стрицова от Чехия с 6:4, 6:1 за 1 час и 36 минути на централния корт "Пат Рафтър Арина". Следващата й опонентка е отново чехкиня - втората в схемата Петра Квитова.

Българката записа 14-и пореден успех в турнира и стигна отново до полуфинал за първи път след миналогодишното си постижение в Сидни.

Още в първия гейм Цвети трябваше да спасява две точки за пробив, преди да спечели подаването си. В третия обаче чехкинята поведе с 40:0 и реализира първия си брейк пойнт с помощта на мрежата, за да поведе с 2:1. Пиронкова отвърна по шампионски: рибрейк на нула. След това поведе за първи път в мача с 3:2. После българката имаше общо четири точки за пробив, но Захлавова Стрицова се измъкне, не без доза късмет. Концентрацията на Цветана намаля и тя допусна пробив на нула за 3:4. И отново тя тутакси го върна без да загуби точка. Последва убедителен сервис гейм на 27-годишната ни националка и чехкинята трябваше да подава за оставане в сета при 4:5. Пиронкова дръпна с 40:15 и реализира втория си сетбол с перфектен минаващ удар по диагонала. Частта продължи точно 50 минути.

Родната прима започна успешно и втората. Тя проби за 2:0 и така записа пет поредни спечелени гейма. За съжаление в следващия Цвети се разсея, допусна две двойни грешки и позволи на опонентката да върне брейка. Веднага обаче тя проби отново за 3:1, след като Захлавова Стрицова направи двойна грешка на брейк пройнт. Пиронкова продължи да доминира и стигна до нов пробив за 5:1, след което сервираше за място на полуфинала. Благодарение на отличното си подаване тя поведе на бързо с 40:15 и вдигна триумфално ръка при втория мачбол, когато чехкинята не издържа на натиска и изкара топката в аут.

Цветана завърши двубоя с 51 процента вкаран първи сервис и по 60 процента реализирани точки при разиграно първо подаване и ретур на първи сервис.

За достигането до тази фаза Пиронкова заслужи 210 точки за световната ранглиста, където е №67 сега, както и малко над 35 000 долара от наградния фонд. Следващата съперничка на българката ще бъде Петра Квитова (Чехия), която се наложи след 4:6, 6:3, 6:4 над етническата словачка, която представя Австралия Ярмила Гайдошова.Миналата година Цвети победи чехкинята в Сидни, отново на полуфинал, с 6:4, 6:3.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини