Виландер: Мъри не е достатъчно добър, Сьодерлинг има сили за титла



08-09-2010 03:46 | Николай Драгиев

Бившият номер 1 в света Матс Виландер определя неговия сънародник Робин Сьодерлинг като единственият, който може да спечели титла от Големия шлем освен първите четирима в ранглистата. Шведът, който има седем титли от Големия шлем, в момента работи като анализатор за "Евроспорт". Пред "Дейли Телеграф" той говори за живота си, Роджър Федерер, Анди Мъри и други аспекти на тениса.

 

- Миналата година Хуан Мартин Дел Потро победи Роджър Федерер и спечели титлата на US Open. Виждаш ли някой извън първите четирима, който може да повтори това постижение този сезон?

- Мисля, че единственият, който е способен да го стори, е Робин Сьодерлинг. Той вече игра два пъти на финал на турнир от Големия шлем, победи Надал на клей, застраши Федерер миналата година на "Уимбълдън" и го е правил преди на US Open. Освен него няма друг извън първите четирима, който да може да го спечели.

 

- Изненадан ли си, че Анди Мъри още не е спечелил титла от Големия шлем?

- Въобще не съм изненадан. Той все още не е достатъчно добър, за да спечели турнир от Шлема. Поне от това, което е показал досега, не е достатъчно добър. Напредва, но е далеч от това да бъде завършен тенисист. Не е близо до пълния си потенциал и не е близо до играча, в който ще се превърне. Това е моето мнение. Той ще става все по-добър всяка година, ако остане мотивиран. 

 

- Федерер вярва, че има потенциал за още няколко големи титли. Би ли заложил срещу това?

- Аз мисля, че пред него предстоят още титли, ако е готов да промени малко играта си, което той прави в момента, да опита да бъде по-агресивен, да съкращава разиграванията. Докато остане отворен за еволюция в играта си, тогава със сигурност. Той знае, че не е перфектен и става дума за процеса на промяна.

 

- Мислиш ли, че женският тенис получава несправедливи критики? Как може да бъде подобрен имиджа му?

- Женският тенис е зациклил в една позиция, в която има нужда от още няколко тенисистки, които да повишат нивото си. Летвата беше вдигната много високо от сестри Уилямс. Има тенисистки като Кузнецова и Шарапова, които трябва да подобрят играта си и да са конкурентноспособни на американките. Мисля, че играчите разчитат твърде много на това да запазят нивото си вместо да се концентрират върху подобряването й. Само погледнете Надал - спечелил е осем титли от Големия шлем, но не е завършен продукт и ще продължава да се развива. Играта ти спира на едно място, когато решиш, че си завършен тенисист.


- Удряш ли всяка топка заедно с тенисистите, когато гледаш мачовете от телевизионното студио?

- Да, така е. Удрям всяка топка, всяка топка, което прави мачовете доста изморителни.

 

- Някои гафове, които би искал да забравиш, но си готов да споделиш?

- Никога не осъзнавам какви грешки допускам, когато коментирам. Сигурен съм, че понякога се случват и това прави нещата по-интересни.

 

- Ако можеше да върнеш времето, би ли променил нещо по отношение на тенис кариерата ти?

- Не, абсолютно нищо. Не съжалявам за нищо, което съм направил в живота си. Уча се от грешките си и без тези грешки нямаше да съм човекът, който съм днес.


- Как мислиш, че би се справил срещу Федерер и Надал в най-добрите ти години?

- Мога да кажа само: За щастие не съм на 25.

 

- Кои са върховите моменти на 2010 г. в тениса?

- Двубоят между Сьодерлинг и Федерер на четвъртфиналите на "Ролан Гарос". Това беше фантастичен мач, много аткрактивен за феновете и за коментиране. Федерер каза, че е щастлив да загуби по този начин, признавайки че е бил надигран и няма как да покаже по-добра игра. Беше паметен ден. Мисля че за Федерер това бе най-определящият момент през годината

 

Sportal.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини