Статистиката: Тенисът е най-популярният спорт в САЩ



24-08-2010 15:54 | Николай Драгиев

От асоциацията за производство на спортни стоки в САЩ са поръчали изследване, според което тенисът е станал най-популярния спорт в страната за последните няколко години. Общият брой на играещите тенис американци се е увеличил с 43% от 2000-а до 2009 г. и е достигнал 18,5 млн. души.

 

На практика в Америка правят заключението, че хората са избрали "ракетата вместо дистанционното". 

 

Специалистите отчитат, че отправна точка в програмата за популяризация на тениса от местната Асоциация (USTA), както и компаниите Wilson, Head и Prince, е била 1994 г. Тогава авторитетното списание Sports Illustrated излиза със заглавие на корицата си "Умира ли тенисът".

 

През 1998 г. пък USTA влага 36 млн. долара за развитието на играта, а в следващите години сумата не пада под 40 млн всеки сезон.

 

От водещите компании за екипировка пък организират безплатни курсове на обществени места.

 

Разбира се популярността на тениса е обусловена и от добрите възможности на американците, които могат да си позволят този спорт. От 1970 г. цената на любителските ракети в страната не се е променяла и остава в рамките на 15-20 долара, отчитат още в Щатите. За 200 долара пък може да се купи и ракета като на Роджър Федерер.

 

Също така тенисът е къде по-евтин от спорт като голфа, който се счита като конкурентен. В същото време обаче телевизионните зрители намаляват. През 1991 г. 5,5 млн. души са гледали US Open, докато през миналата година те са били 2,6 млн.

 

"САЩ е най-добрият пример за страхотната популярност, която добива тенисът," коментира един от шефовете на Wilson Джон Муир.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини