Борис Бекер: Не знам много за България, но ще си науча урока



17-08-2010 15:51 | Станко Димов

Тенис легендата Борис Бекер пристига в България на 29 август. Германецът ще бъда част от закриването на веригата Загорка Тенис Къп и ще участва в демонстрационен двубой срещу победителите от състезанието. Бекер, който идва в страната ни по покана на Загорка, навлиза в световния тенис с гръм и трясък, като само на 17 години печели най-елитния турнир "Уимбълдън".

 

Роденият на 22 ноември 1967 г. тенисист достига до първото място в света през 1991 г., въпреки че преди това е триумфирал още два пъти на "Уимбълдън" и веднъж на US Open. Борис се превръща в любимец на феновете с аткрактивната си игра и ефектните плонжове, които стават негова запазена марка. Той завършва изключително успешната си кариера с 49 титли и над 25 милиона долара, спечелени от наградни фондове.

В интервю за Sportal.bg Бекер говори за кариерата си, Федерер и Надал, покера и любимия му Байерн Мюнхен.

- Г-н Бекер, пристигате в България в края на август. Какви са очакванията ви от демонстративния мач на Загорка Тенис Къп 2010?
- Развълнуван съм от възможността да съм част от турнира. Искам да дам добър урок за тениса, правилните и грешните неща.

- Какво знаета за България и българския тенис? Наскоро най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова достигна до полуфиналите на "Уимбълдън".
- Тя трябва да е много добра. Трябва да призная, че не знам много за вашите тенисисти, но до края на август ще си напиша домашното и със сигурност ще познавам двама, трима играчи от България.

- Спечелили сте шест титли от Големия шлем, били сте номер 1 в света, имате още много постижения. Когато погледнете назад, доволен ли сте от постигнатото?
- Когато гледаш назад, винаги искаш да си спечелил повече. Честно казано мисля, че имах добра кариера и трябва да съм доволен. В тениса контузиите са често срещано явление, а аз имах късмета да играя 15 години без сериозни контузии.

- "Уимбълдън" трябва да е много специално място за теб. Какви емоции ви връхлитат, когато се връщате там?
- Сякаш се връщам вкъщи. Познавам всеки ъгъл от клуба, от централния корт. Сега работя там и коментирам мачове, така че съм бил и от двете страни.

- Печелите първата си голяма титла на 17 години. Как се справихте с напрежението и вниманието?
- Когато си на 17, не осъзнаваш какво е напрежение, не знаеш много за големите очаквания. С напредването на възрастта става все по-трудно. По някакъв начин имах късмет, че спечелих първата си титла толкова млад, защото всичко друго стана малко по-лесно след това.

- Вашата игра беше аткрактива и се отличаваше с излизания на мрежата. Този стил почти изчезна. Кой тенисист обичате да гледате от сегашното поколение?
- Това е вярно. Повечето тенисисти играят от основната линия. Надал е номер 1 в света и всички искат да играят като него. но играчът, който аз обичам да гледам е Роджър Федерер. Той е един от малкото, които играят агресивно, излизат на мрежата, използват сервис-воле.

- Федерер ли е най-великия тенисист в историята?
- Много е трудно да се сравняват поколенията. Хората играеха различно през 70-те и 80-те години. По отношение на статистиката той определено е най-успешният.

- Рафаел Надал ли е бъдещето на тениса? Има ли друг, който може да доминира?
- Всъщност Надал е настоящето. Тенисът е игра на младите, така че той е на върха на кариерата си и съм сигурен, че ще е там още няколко години.

- До колко харесвате покера, който е голяма част от живота ви сега?
- Покерът е моята игра през последните две, три години. Обикалям света, играейки покер и много ми харесва.

- Фен сте на Байерн Мюнхен. Тази година отборът стана шампион и взе Купата на Германия, игра финал в Шампионската лига. Ходихте ли на някой от мачовете и какво мислите за сезона?
- Байерн направи фантастичен сезон. Започнахме слабо, но имахме нов треньор и изглеждаше, че с всеки изминал месец отборът ставаше по-добър и започваше да разбира треньорските идеи по-добре. Последните няколко седмици от сезона бяха невероятни. Ходих да гледам финала на Шампионската лига в Мадрид, но за съжаление Интер беше по-силен.


ЕМИЛ ЯНЧЕВ




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини