Ще се върне ли Надал към най-добрата си форма през 2010?



Ще се върне ли Надал към най-добрата си форма през 2010?
Свързани турнири
Свързани играчи
14-01-2010 17:28 | Станко Димов

За играч, който никога не губи вяра в себе си, Рафа Надал направи рязък завой миналата година. "Бях под огромно напрежение и не можех да подредя правилно мислите си...трябва да приемеш проблемите каквито са, за да се върнеш в пътя. Опитвам се да направя точно това", бяха думите на Рафа в края на сезона.


2009 започна отлично за испанеца. Той победи Роджър Федерер в един епичен финал на Australian Open, грабна шестата си титла от Шлема и даде сериозна заявка за съревнование с легендата Андре Агаси, който е триумфирал на всички турнири от Големия шлем в тениса. Как обаче завърши годината - 3 загуби и ранно отпадане от финалния "Мастърс" в Лондон. Това ни накара да се замислим - приключи ли доминацията на Надал?

 

Първите 5 месеца на новата 2010 година ще дадат отговор на този въпрос. През същия период на миналата година Рафа бе просто феноменален. След титлата в Мелбърн, Надал записа ненормалните 4 загуби от 44 мача, гарнирани с 5 титли. И всичко това идва след друга супергодина - 2008, в която Рафа спечели 8 титли от изиграни 10 финала, записа общо 82 победи за 93 мача и стана олимпийски шампион.

 

И все дойде време, през което Надал трябваше да си плати за всичко това. Изненадващата загуба на "Ролан Гарос" от Робин Сьодерлинг бе последвана от 2 месеца извън корта и невъзможността да защитава титлата си на Уимбълдън.
Разводът на родителите му разчупи иначе едно от най-сплотените светски семейства в света, което живееше на различни етажи в една къща в Майорка.
"Разводът на родителите ми остави сериозна следа в моя живот. В същото време се възстановявах от контузия и гледах Уимбълдън по телевизията, беше ужасно. За един месец сякаш не бях на този свят", разказва Рафа.

 

В отсъствието на Надал, Федерер се докопа до върха в световния тенис. Роджър спечели титлите на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". Надал се върна на корта през август, но не успя да спечели титла, като победи само един играч от Топ 10.


Подготвяйки се за защита на титлата от Australian Open Надал знае, че едно ранно отпадане и няколко поредни загуби могат да му костват дори мястото в Топ 10. В същото време Рафа отлично разбира, че ако играе на прекалено много турнири рискува отново да получи контузия. Той каза, че няма да повтори грешката си от миналата година, когато игра на няколко турнира "въпреки болката".

 

Някои наблюдатели твърдят, че Надал се опитва по всякакъв начин да свали възможно най-много телесно тегло, за да освободи част от напрежението върху колената си. Самият играч обаче се изсмя на това предположение.
След "Мастърса" в Лондон, Надал помогна на Испания да спечели купа "Дейвис". Последваха 25 "мъртви дни", след които Рафа започна сезона в Абу Даби.
Правилата на ATP и мястото на Надал в световната ранглиста го задължават да вземе участие във всички 10 турнири "Мастърс 1000", както и поне в 6 от по-нискоразредните надпревари.

 

Разбира се, Надал може да се "жертва" някоя друга точка и да отпадне рано на някой от турнирите. Най-сериозните кандидатури за тези надпревари са Барселона, където Рафа е 5-кратен шампион, както и Куинс Клъб в Лондон.
"Програмата в нашия спорт ни кара да играем от първата седмица на януари до декември. Така е много трудно да постигаме целите си", отбеляза Надал.

 

"Каква е моята цел - искам да играя все по-добре и да продължа да се усъвършенствам. Дали ще съм номер 1 или 2 - няма значение. Сега съм на 100% готов и удрям топката по-силно от всякога", каза Рафа.

 

И разбира се, ако Надал има нужда от вдъхновение, просто трябва да погледне към човека, който стои над него в ранглистата. Федерер приключи, ридаейки участието си на Australian Open миналата година, след като рекордната 14-а титла от Шлема му се изплъзна от ръцете. В крайна сметка Роджър подобри рекорда на Пийт Сампрас, въпреки, че изигра 20 мача по-малко от Надал, в сравнение с великолепната за Рафа 2008 година.

 

Каролин Чийз, "Би Би Си"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини