Роджър Федерер - дойде ли наистина краят?



Роджър Федерер - дойде ли наистина краят?
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
29-07-2010 17:08 | Станко Димов

2010 година е меко казано странна за световния мъжки тенис. Всичко започна по-старо му. Федерер игра финал на Australian Open, спечели го с 3:0 сета и показа на всички кой е номер 1 в света към момента. Едва ли някой в края на януари, дори и самият Рафа Надал е вярвал, че месец преди последния за сезона турнир от Големия шлем Федерер ще е в подобна ситуация.

 

Швейцарецът, се само че загуби първото си място в класацията, но вече изостава със стряскащите близо 4000 точки от върха. Освен това трофеят от Мелбърн остана единствен да краси витрината за 2010 година, която изглежда ще е доста постна. Нещо повече, на "Ролан Гарос" и няколко седмици по-късно на Уимбълдън, Федерер "дори" не успя да се добере до полуфиналите!

 

Какво се промени, кой елемент от "машината Федерер" се пропука и защо швейцарецът стигна до това си положение? През последните седмици по тази тема се изказаха редица легенди в аристократичния спорт. Някои подкрепят "ФедЕкспрес" и му пожелават скорошно завръщане на върха, други пък доволно потриват ръце и се наслаждават на привидния край на една епоха. Дали наистина дойде краят и дали той ще е щастлив за Роджър - времето ще покаже. Не можем обаче да подминем няколко факта, които направиха сезонът на Федерер различен!

 

Първо и може би най-съществено - контузиите. За цялата си кариера до момента Федерер стана прословут с уникалната си подготовка. Не случайно швейцарецът е един от малкото (аз лично не се сещам за друг), който през кариерата си не се е отказвал от мач заради травма. Да, но този път нещата се объркаха.

 

Още след триумфа в Мелбърн Федерер "забави" завръщането си на корта заради белодробна инфекция. Няколко месеца по-късно пък Роджър със сълзи на очи сподели, че различни болежки са го тормозели по време на целия Уимбълдън, който впрочем за него свърши на 1/4-финалите. Тук вече червената лампичка няма как да не светне. Първият повреден елемент от машината Федерер е намерен.

 

Като прибавим към него няколко малки подробности, като желанието да бъдат подобрени всички възможни рекорди (Федерер е само на 1 седмица по постижението на Сампрас за време, прекарано начело на ранглистата) и бащинството, картината започва да придобива завършен вид.

 

В този ред на мисли на по никакъв начин не искам да омаловажавам качествата и постигнатото от сегашния номер 1 - Рафаел Надал, напротив. Рафа е твърдо най-добрият тенисист за 2010 година и абсолютно заслужава мястото си. Надал сякаш се завърна от ада и за няколко месеца даде ясно да се разбере, че когато е здрав и мотивиран до краен предел, както сега, е абсолютно непобедим!

 

Лично аз силно се надявам за един финал на US Open между "стария" Федерер и Рафаел Надал. И ако в Голямата ябълка Рафа победи, то тогава ще имаме всички основания да говорим за края на една епоха. Ако обаче това не се случи, то тогава думите ми, че е рано да изключваме Роджър от големия тенис ще придобият покритие.



СТАНКО ДИМОВ


Какво е вашето мнение? Дойде ли началото на краят на ерата Федерер?




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини