Един за всички и всички за един



02-12-2015 10:53 | Tennis24.bg

През 1844 година едно от най-ярките лица на романтизма – Александър Дюма написва „Тримата мускетари“. Творба демонстрираща и учеща на: чест, вярност, приятелство, непримиримост и благодарност. Неща, на които в XXI век все по-рядко ставаме свидетели.

Миналата събота обаче един друг творец. Не с перо в ръка, а с тенис ракета ни напомни тези принципи. Не, не ни ги напомни, а ги демонстрира. Григор Димитров, който 11 месеца в годината кръстосва Земята от южно на Тропика на Козирога до север от Тропика на Рака, с единствената мисия да изкачи върха на световния тенис, се прибра у дома.

Заедно с приятеля си и колега Гаел Монфис изиграха демонстративен двубой в столичното спортно бижу „Арена Армеец“. Григор зарадва подобаващо българската аудитория с победа, но това далеч не бе по-важно от основната цел поради, която бе дошъл. С поднесения тенис спектакъл и същевременно със сълзи на очите той благодари на сънародниците си за нестихващата любов и подкрепа по време на всеки дълъг и тежък сезон.

Благодари на всички наши сънародници в Англия, Франция, Италия, Испания, Швеция, Щатите, Канада, Австралия и останалите обятни и необятни кътчета на света, в които сервира победи и радост на феновете си. Благодари на хората, че го следват в добро и лошо. Благодари им, че се лишават от хляба си, за да бъдат до него. Благодари им, че развяват българския трибагреник от трибуните независимо дали ще е на някой по-заден корт в Бризбън или на „Артър Аш“. Защото както заедно печелим, така и заедно губим.

В днешно време няма много поводи за радост или причини за обединение сред българския народ. И точно тук се намесва Григор Димитров. Григор разчупва това статукво. Кара ни да лягаме и ставаме в 4 сутринта, за да ни напомни, че трябва да се гордеем, че сме българи. Показателен е фактът, че 12 000 души отделиха нескромни суми, за да видят на живо в действие най-добрия български тенисист в историята. Той ни напомни урока на хан Кубрат със снопа стрели. Напомни ни, че когато сме заедно, сме силни. Затова е време България да му отвърне подобаващо с: "Благодарим ти, че те има, Гришо!"

Автор: Александър Антонов
(Коментарът е част от конкурса на Free Media Group, част от която е и Tennis24.bg. Подробности за конкурса може да намерите ТУК).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини