Шарапова – 10 години в Топ 10



13-11-2015 14:48 | Tennis24.bg

Мария Шарапова пропусна близо 4 месеца от тура заради контузия, но въпреки това успя за 10-ти път в кариерата си да завърши в Топ 10 на ранглистата на WTA. Рускинята, която изкара по-голямата част от сезона като подгласничка на Серина Уилямс в класацията, получи травма в началото на юли, заради която не успя да се завърне на корта до края на октомври.

Именно това и коства и загубата на позиции и спадането до №4 в ранглистата. В същото време това ясно говори колко силна първа част на сезона е направила Маша, за да може да приключи годината като №4 в света.

За възходите и паденията през 2015-та, Мария Шарапова говори в Сингапур преди няколко седмици.
„Бях разочарована, защото когато излизаш на корта за тренировка, ти искаш след това да видиш резултатите от положения труд. И под резултати нямам предвид неизменно победи, а просто да видиш как се е развила играта ти”, каза Шарапова.

„През годината на няколко пъти започвах и спирах за месеци. Имах лукса да бъда здрава и постоянна в изявите си в първата част на сезона и още тогава успях да осигуря класирането си за финалите на WTA. От една страна беше разочароващо да не играя (бел.ред. след това), но от друга не ми се налагаше да играя и да рискувам да влоша положението си”.

Първите 6 месеца на сезона наистина бяха много силни за рускинята. В Австралия тя изигра 10-ия си финал в турнир от Големия шлем (загуби от Серина Уилямс), но вдигна титлите (от категория Premier) в Бризбън и Рим. На Уимбълдън тя достигна до полуфинал, където отново бе спряна от Серина Уилямс.

На финалите на WTA в Сингапур Шарапова постигна 3 победи в своята група и се класира убедително за полуфиналите, където обаче отстъпи пред Петра Квитова.

В крайна сметка Шарапова за 10-ти път в кариерата си завършва годината в Топ 10 на женския елит. Още по-впечатляващ е фактът, че в 9 от случаите рускинята е приключвала сезона като част от Топ 5. Освен това, в последните 5 години тя неизменно завършва годината в Топ 4.

За световната №4 обаче време за почивка все още няма. Шарапова е голямата надежда на Русия във финала за „Фед Къп” срещу Чехия идния уикенд. „Наистина съм много щастлива от възможността, която се открива пред мен – да бъда част от отбора на Русия. Предстои ни финал за „Фед Къп”, а това ще бъде нов опит за мен”, коментира бившата водачка в ранглистата.

Източник: Пресслужба на WTA

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини