Последно сбогом със Стоян Хранов



10-11-2015 16:58 | Tennis24.bg

Стотици спортни хора се стекоха на поклонението на бившия шеф на ОСК Левски Стоян Хранов, а храмът "Свети Георги Победоносец" отесня за няколко часа днес.

Дългогодишният председател на "сините" спортни клубове почина в края на миналата седмица. Той бе изпратен в последния си земен път в параклиса, който лично изгради между секторите "А" и "Б" на стадион "Георги Аспарухов".

Списъкът със спортните личности на поклонението е безкраен: Нешка Робева, Таня Богомилова, Весела Лечева, Таню Киряков, борецът Александър Томов, Румяна Нейкова и Свилен Нейков, Серафим Бързаков, Георги Глушков, Иван Ценов, треньорката на ансамбъла по художествена гимнастика Ина Ананиева, Константин Папазов, волейболистът Димитър Каров, лекоатлетът Пламен Кръстев, плувецът Петър Стойчев...

Също толкова внушителна бе кохортата от футболни хора: Георги Иванов-Гонзо, Даниел Боримиров, Емил Велев, Николай Илиев, Добромир Жечев, Кирил Ивков, Петър Петров, Гошо Гинчев, бившите шефове на футболния Левски Томас Лафчис и Тодор Батков, настоящите Иво Тонев и Константин Баждеков... Хора от шоубизнеса като Влади Въргала, политици, държавници. Просто левскари.

И просто спортни хора, стекли се да се покланят пред един човек, който живееше със спорта и даваше всичко, за да го държи над повърхността в трудните времена на забвение от държавата.

Опелото бе тъжно, но внушително и тержествено. Свири духов оркестър.
От името на спортните хора думата взе Нешка Робева.

"Не знам защо аз бях избрана да говоря в този момент. Може би защото Стоян Хранов често казваше: Тука има две жени, които ще ме уморят, започна Робева. - Едната е Нешка, другата е Бранимира (бел. авт. Бранимира Цветанова, шеф на стрелковия клуб към Левски). Карахме се, но след това сядахме да изпием по едно кафе, стискахме си ръцете и продължавахме напред."



"Българският спорт загуби един мечтател. Стоян Хранов беше мечтател. Той живееше с кауза и мисия за българския спорт. Ден преди да почине дойде в залата и пак отвори дума за това как да се помогне на ЦСКА, как да се съхрани Левски, как да се работи за спорта и за подрастващите... Да има къде да тренират и да са подготвени за предизвикателствата на живота. Почти няма кътче в България, дори един квартал или мъхала, откъдето да не е минал Стоян Хранов и да не е пропагандирал спорта. Сигурна съм, че той ще изгради поне едно футболно игрище в божиите поля."

Като стана дума за ЦСКА, солидно присъствие на цесекари уважи Стоян Хранов, който се ползваше с огромен авторитет в средите на големия съперник. Шефът на ОСК ЦСКА Георги Калчев и на волейбола Александър Попов поднесоха венци и се редиха на огромната опашка пред тленните останки на "синия" шеф.

"Стоян Хранов мечтаеше за едни по-добри времена за българския спорт, за връщане на неговата значимост. И ние сме длъжни да продължим тази негова мечта за спорта и за България. Той ще продължи да бъде с нас, на нашите сбирки, каза Калчев. - Беше много енергичен човек, който заразяваше всички с ентусиазма си. Поклон пред паметта му."

За вярата, мечтите и заразителната енергия на Хранов през сълзи говори и Тити Папазов. Той сподели, че функционерът си е отишъл от този свят с мечтата за единение на спортните клубове.

"Много е тежко... Той вярваше в чудеса, колкото и невероятно да изглеждаше това за много хора около него, промълви Тити. - Беше човек с идеали. Колкото и да е трудно, сега тази смърт трябва да обедини спортни хора, да доведе до едно ново начало. Той помагаше и на ЦСКА. Стоян Хранов е причината Левски да се съхрани и да оцелее. Вижте колко хора го изпращат..."

С същия дух бяха изказванията на босове, които са работили с Хранов - Томас Лафчис и Тодор Батков. Дойдоха десетки венци и писма. Като например от динамовските организации (МКСДО) - клубовете, свързани с министерствата на вътрешните работи. ОСК Левски членува там.

Някои спортни личности не се бяха виждали от дълго време. Събра ги лош повод. И тревогата, че загубата на Стоян Хранов е удар по целия спорт, който и без това понесе доста тежки шамари в последния четвърт век. Казват, че няма незаменими хора, но един човек не може да замени Стоян Хранов. Ще трябва да са доста повече. С каузата за обединение. / Валентин Маринов, Viasport.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини