Изхвърлят Русия от атлетиката, саботирала Игрите в Лондон



09-11-2015 08:13 | Tennis24.bg

Огромен скандал разтърси световния спорт, като Русия е обвинена в саботаж на Олимпийските игри в Лондон 2012 и заплашена да бъде изхвърлена от леката атлетика на международно ниво.

Всичко това е вследствие на доказателства, че руски атлети са стартирали на Игрите в британската столица със съмнителни допинг профили. Разкритията сочат, че те са участвали в Лондон не само след употреба на забранени стимуланти, а със знанието на членове на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ), на спортния министър на Русия Виталий Мутко, както и на Руската федерация по лека атлетика.

Това стана ясно, след като днес беше обявен докладът на Независима комисия на Световната антидопингова агенция (WADA), която през последните 11 месеца разследва употребата на допинг и корупцията в спорта. Проучването започна след разкрития за допинг нарушения в руската лека атлетика от немската телевизия ARD в края на миналата година.

"Най-вероятно става въпрос за подкрепяна от държавата програма за приемане на забранени стимуланти. Не мисля, че има друго логично заключение по темата. Не е възможно той да не е запознат с тези действия. Това може би е остатък от съветската система", каза председателят на комисията Дик Паунд.

В ИААФ вече мислят какво да бъде наказанието на Русия. Санкцията може да включва временно или пълно спиране и премахване от бъдещи събития ИААФ.

Подробности за грандиозния скандал прочетете - ТУК

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини