Ярко Ниеминен се сбогува със стил



10-11-2015 08:01 | Любомир Тодоров

Финландският тенисист Ярко Ниеминен изигра последните си двубои снощи в Хелзинки. В прощалното шоу на 34-годишния левичар участваха Роджър Федерер и бившите хокейни звезди от НХЛ Теему Селане и Петер Форшберг.

Първо се игра демонстративен мач на двойки. В него сънародниците Ниеминен и Селане се наложиха с 6:3 гейма над Федерер и шведа Форшберг.

Ярко е приятел от дълги години с Теему. Хокеистът сложи сам край на кариерата си през 2014-а на 44 години. Дясното крило има четири олимпийски медала и над 1400 мача в НХЛ, където спечели титлата през 2007 г. с отбора на "Анахайм Дъкс". Селане е играл и осем пъти в Мача на звездите и е бил най-добър реализатор на Лигата през 1999 г.

Партньорът на Федерер Форшберг е двукратен олимпийски и световен шампион с "тре крунур". Роджър е поискал да играе точно с него, защото като млад тенисист винаги избирал централния нападател по прякор Фопа в своя отбор на Плейстейшън. Петер е на 42 и миналата година беше въведен в Залата на славата на хокея.

След този двубой дойде "основното ястие". Федерер се наложи в атрактивен шоу спектакъл над Ниеминен със 7:6(4), 7:6(7). След последната точка Ярко остана още 10 минути на корта, приемаше аплодисментите и разговаряше с публиката, като не пропусна да благодари на съпругата си Ану, бивша националка по бадминтон, и на своята дъщеря за подкрепата.

"Мисля, че съм един щастливец. Имах чудесна кариера и я прекратих по свое желание, напълно здрав и все още способен да играя хубав тенис", заяви с усмивка Ниеминен накрая.

Ярко е бил юношески шампион от US Open през 1999 г., когато в турнира на двойки игра с Тодор Енев. Достигна до №13 в световната ранглиста на АТР през 2006-а. Ниеминен спечели две титли в Оклънд (2006 г.) и в Сидни (2014 г.) и има още 11 загубени финала. Финландецът е играл два пъти срещу България за Купа "Дейвис".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини