Победа над Унгария: Мисията възможна



15-09-2015 13:43 | Любомир Тодоров

Най-значимото събитие за българския спорт през тази седмица е плейофната среща за изкачване в първа група на Евро-африканската зона на Купа „Дейвис“ между отборите на България и Унгария в София.


Капитанът Тодор Енев събра националите в края на уикенда за решаващата битка от 18 до 20 септември на централния корт на Националния тенис център.
Възможна ли е победата без Григор Димитров? Категорично да! Наистина първата ни ракета е №19 в световната ранглиста и е тенисист от световна величина. По не съвсем ясни причини хасковлията отказа участие в най-важната среща на България през този век. Димитров отказа да се присъедини и към групата на играчите от Топ 10 Роджър Федерер, Стан Вавринка, Анди Мъри, Рафаел Надал, Давид Ферер, Кей Нишикори, които до един предпочетоха да играят за своите страни за Купа „Дейвис“ тази седмица.

Но, както казах, България може да спечели и без първата си ракета. Отборът е в отлична серия от девет поредни спечелени срещи. След загубата на Александър Лазов в първия сингъл срещу Латвия през февруари тимът ни не познава вкуса на поражението. Т.е. националите са си създали „навика“ да побеждават.

Най-успешният ни тенисист в турнира е Тодор Енев, който е единственият българин с награда от ITFза впечатляваща си кариера в Купа „Дейвис“. Той беше на корта при последния мач срещу Унгария. През 2009 година в град Дьор точно пловдивчанинът донесе първия успех за победата с 3-2. В онзи състав беше и Тихомир Грозданов, който отново е в състава. Значи двама от петимата главни герои в състава ни знаят как се печели срещу маджарите, което не е маловажно. Най-малкото за самочувствие.
Ако погледнем съставите за плейофа, се вижда, че разликата в световната ранглистат между първите ракети не е голяма. В класацията от вчера Димитър Кутровски е №307, Димитър Кузманов е №313, а Александър Лазов е №425. Най-силният унгарец Мартон Фучович отбеляза пропадане с 34 позиции до 234-ата. Вторият по сила в тима на Золтан Кухарски е Петер Над, който е №611, третият Габор Боршош е 842-и.
Davis Cup
На първо четене най-вижният мач изглежда този на двойки, макар че би било чудесно в петък вечер България да води с 2-0. И тук ще си проличи майсторството и способността да мотивира на Енев, който при победа ще стане и най-успешният капитан за Купа „Дейвис“ в историята на родния тенис.

Тук е важна и ролята на публиката. Ако напълни трибуните, ще се създаде атмосфера, която ще окрили момчетата. Да припомня, че в плейофа за изкачване във втора група през 2012 година България срещна Македония. В първия сингъл, който се игра също на НТЦ Димитър Кузманов, тогава още тийнейджър, губеше с 1:5 в решителния трети сет срещу Шендрит Деари. Мико показа невероятна воля и с помощта на зрителите направи запомнящ се обрат, за да спечели с 1:6, 6:2, 7:5. После Григор Димитров донесе втората решителна победа.

Националите имат невероятня шанс да напуснат най-после тази група на турнира. Те са длъжни да се възползват от благоприятния жребий и стечение на обстоятелствата, защото, казват, птичето на щастието кацало веднъж на рамото. За да могат през 2016 година да направят качествен скок и България да мери сили вече с отбори от калибъра на Испания, Швеция, Австрия, Румъния и Полша.

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини