Пенета спечели финала срещу Винчи и се оттегли



12-09-2015 12:20 | Test User

Поставената под №26 на Откритото първенство на Съединените щати Флавия Пенета спечели красивия и качествен италиански финал в Ню Йорк и стана най-възрастната тенисистка с първа титла от Шлема на 33 години и половина. Тя го направи при 49-ото си участие в Голямата четворка, което също е нов рекорд. Шампионката обяви, че слага край на кариерата си.

Тя се наложи над Роберта Винчи със 7:6(4), 6:2 след 93 минути игра във финала с най-голяма обща възраст в Оупън ерата: 66 години и 19 дни. От трибуните на "Артър Аш" ги подкрепяше премиерът на Италия Матео Ренци, който пристигна в Ню Йорк специално за двубоя.Пенета стигна първа до точки за пробив в петия гейм. Винчи спаси шест опасности, но при седмата топката от сечения бекхенд спря в мрежата и Флавия поведе с 3:2. Веднага след това тенисистката от Бриндизи затвърди на нула. Роберта успя да изравни при 4:4.Стигна се до тайбрек. В него размяната на полетата дойде при 4:2 точки за Пенета. Тя стигна до 6:4 и с отличен сервис спечели сета след един час игра.

Флавия стартира перфектно втората част с пробив на 15. В следващия гейм 32-годишната Роберта стигна до точка за пробив, но не успя да я реализира и Пенета поведе с 3:0. Умората у Винчи стана видима и съперничката й стигна до нови две точки за пробив. Приятелката на Фонини успя да го постигне. Отстранилата Серина италианка събра сили и върна единия пробив за 1:4. Пенета поведе с 5:2 и Роберта трябваше да сервира за оставане в двубоя. Флавия поведе с 40:0 и реализира първата си шампионска топка. Двете приятелки се прегърнаха на мрежата след последната топка.

Шампионката завърши с 28 печеливши удари (4 аса) и 22 непредизвикани грешки. Достойната финалистка направи 21 уинъра срещу 30 грешки.Пенета взе чек за 3,3 милиона долара, за съперничката й останаха 1,6 милиона.

"Това ми е един от любимите турнири. Искам да благодаря на моя екип. Не съм очаквала, че мога да стигна толкова далече и съм много щастлива. Това е моя сбъдната мечта. Хубаво е, че играх срещу моята приятелка Роберта, която беше невероятна. Познаваме се от деца, за първи път играхме с нея, когато бяхме на девет години. Искам да кажа, че взех решение наскоро да сложа край на моята кариера. Това беше последният ми мач!", заяви неочаквано Флавия. После уточни пред Евроспорт, че все пак ще играе до края на сезона.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини