Сезонът през 2009-а за българския тенис



12-01-2010 12:08 | Станко Димов

Тенисът в България мина под знака на утвърдените вече Цветана Пиронкова и Григор Димитров и изгряващата звезда Виктория Томова. Цеци започна сезона като играч от Топ 50, но в един момент бе на 126-о място. Пловдивчанката тръгна отлично с четвъртфинал в Хобарт, където победи Пати Шнидер. Но последва пропадане, което бе спряно едва към края на сезона. Великолепното представяне на 22-годишната Пиронкова в Москва, където стартира от квалификациите, разби седмата в света Звонарьова и се класира на четвъртфинал, я върна в Топ 100.

 

Добра, лоша - Цветана е най-силната българска тенисистка и лидер на отбора за "Фед къп". За разлика от някои звезди в кавички, тя никога не си намира извинения, за да не играе за България и го прави без прекъсване от 2003 година. Но е факт и че вече шест години и половина страната ни няма титла от турнир на WTA. На 15 юни 2003 г. Маги Малеева триуфира на тревата в Бирмингам и донесе трофей №41 за България на сингъл. Виктория Томова влетя в големия тенис с европейската си титла при 14-годишните в Пилзен. Вики привлече погледите на най-голямата агенция за спортен мениджмънт IMG и стана неин клиент. При престоя си във Флорида 14-годишната софиянка получи похвали за играта и усърдието си лично от гуруто на световния тенис Ник Болетиери и мениджъра на Шарапова Макс Айзенбъд.

 

Григор Димитров бе поет от великия шведски треньор Петер Лундгрен, ръководил цели трима №1 (Риос, Федерер и Сафин). Хасковлията направи страхотен пробив в турнирите на АТР през февруари. Той записа първи успех срещу играч от челната стотица, като разби Томаш Бердих в Ротердам. След това измъчи максимално Рафа Надал и му отстъпи в три сета. После в Марсилия Гришо водеше с 5:2 в третата част на Жил Симон, но загуби мача. Тук някъде беше пикът на юношата. Той направи и един знаменит двубой за Купа "Дейвис", като донесе първи успех срещу тима на Унгария в Дьор с две победи за 3-2.

 

След това Димитров игра в редица чалънджъри, където стигна до титла на двойки (в Търнава с Габашвили), но записа и редица загуби. В дълъг период първата ни ракета игра със силни болки в коленете, но стискаше зъби.

"7 дни спорт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини