Каролина Марин и Чен Лон защитиха световните си титли



16-08-2015 14:41 | Любомир Тодоров

За първи път в историята на световните първенства по бадминтон шампионите при мъжете и жените на единично успяха едновременно да защитят титлите си.

Това се случи на 22-ото първенство на планетата, което приключи днес в столицата на Индонезия Джакарта. Испанката Каролина Марин и китаецът Чен Лон взеха втори златен медал, след като спечелиха и на шампионата в Копенхаген миналата година.

Водачката Марин изигра най-краткия си мач в турнира точно на финала. В него левичарката се наложи над №2 в схемата Саина Невал от Индия с 21:16, 21:19 след 59 минути игра. Във втория гейм 22-годишната бадминтонистка от Уелва беше догонвваща почти през цялото време. Тя поведе при 19:18 точки, стигна до две шампионски точки при следващото разиграване и реализира втората.

Домакините сътвориха гаф на церемонията по награждаването, като пуснаха някаква стара версия на испанския химн. Това предизвика скандал, което накара организаторите светкавично да се извинят.

При мъжете първият поставен Чен Лон спря завърналия след допинг наказание Лий Чон Уи от Малайзия с 21:14, 21:17 след 65 минути на корта. Бронзов медал тук завоюва световният номер две Ян Йоргенсен от Дания, който на четвъртфиналите отстрани петкратния световен шампион и двукратен олимпийски Лин Дан от Китай.

На двойки жени китайката Жао Юнлай написа история. На финала тя и Тян Сян надделяха над датчанките Камила Рютер Юл и Кристина Педерсен след 23:25, 21:8, 21:15. Така Жао завоюва петия си златен медал от шампионати на планетата, което е рекорд при дамите. Тя триумфира по-рано в неделя и на смесени двойки, заедно с Жан Нан. Китайката, която има две титли и от Олимпиадата през 2012-а, дублира успеха си от Копенхаген, а първото си злато спечели в Лондон през 2011, отново на микс с Жан.

Българското участие в Джакарта приключи във втория кръг. До тази фаза достигнаха Габриела и Стефани Стоева на двойки и Линда Зечири и Петя Неделчева на единично.

 

Следващото световно първенство ще се проведе в Глазгоу от 21 до 27 август 2017 година.

 

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Libema Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Хертогенбош, Холандия
Настилка: Тревна
Награден фонд: €767,455

Official Website | Livescore
Турнир: Boss Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Щутгарт, Германия
Настилка: Тревна
Награден фонд: €812,235

Official Website | Livescore
Други новини