„Тенисът – спорт за всички“ в Банкя



11-08-2015 16:23 | Любомир Тодоров

През юли Българската федерация по тенис и Министерството на младежта и спорта стартираха програмата „Тенисът – спорт за всички“. В продължение на три месеца 600 деца от 6 до 12 годишна възраст ще имат възможност за пръв път да се докоснат до емоциите от играта на тенис в клубовете в цялата страна.

Към момента над 750 малчугани са част от Програмата, което показва и големия интерес към нея. БФ Тенис и клубовете, които са част от инициативата, приветстват всяко едно дете, което има желание да хване ракетата в ръка. Всяко хлапе, с амбиция да играе тенис, беше включено в тренировките. Именно това е основната цел на кампанията – да се създаде устойчив интерес сред най-малките за системни занимания по тенис.

От днес до края на инициативата БФТ предстаня клубовете, които провеждат уроци по Програмата, както и информация за това как протичат самите часове.

„Тенисът – спорт за всички“ се реализира от 30 клуба в 6-те региона на страната - София, Пловдив, Хасково, Бургас, Варна, Плевен. Започваме поредицата материали, стартиращи от регион София и по-конкретно тенис клуб "Банкя". 

Заниманията се провеждат два пъти в седмицата. В една от тренировките в ТК "Банкя", непосредственo преди началото на международния турнир до 14 години, който приключи в неделя, участва и Пресиян Коев - отговорник „Развитие“ към БФ Тенис.
 
"Децата в тенис клуб Банкя, показват завиди умения и то след толкова кратък период на обучение. Според мен това се дължи на високата им концентрация и желание, с които подхождат към заниманията. Изненадващо е, че за толкова кратко време имат подобен напредък в тениса. Вече познават всички основни удари и дори провеждат тренировъчни мачове помежду си. Трябва да отделим внимание и изкажем благодарност и към главния треньор на клуба Дора Рангелова, без която тези резултати не биха били важни. Изключително е важна ролята на треньорите в клубовете, които привличат вниманието, подхранват желание у децата и задържат вниманието им върху спорта”, сподели Пресиян Коев.

Самият тенис клуб е сред най-активните в България, още от своето създаване през 1984 година. В него са изградени редица шампиони като настоящия вицепрезидент на БФ Тенис Рангел Марков, Лазарина Саздова, Бистра Оташлийска, Янаки Янакиев, Рашко Пътников, Мария Вюкова и други.

Почти веднага след основаването си клубът започва да организира силни състезания за юноши и девойки. Завършилият в края на миналата седмица международен турнир до 14 години води своето начало от 1988 година, когато ТК „Банкя“ провежда надпревара, наречена "Олимпийски надежди" и е за наградите на БОК. От 1990 г. турнирът става част от календара на Европейската тенис асоциация и се налага като едно от най-престижните състезания за подрастващи на Стария континент.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини