Гарбине Мугуруса е първата финалистка на Уимбълдън



09-07-2015 17:10 | Станко Димов

Гарбине Мугуруса е първата финалистка на Уимбълдън 2015. В първия полуфинал в схемата при дамите, испанката се наложи с 6:2, 3:6, 6:3 над Агниешка Радванска и в събота ще излезе на своя първи финал в турнир от Големия шлем! Нейна съперничка в двубоя за трофея ще бъде Серина Уилямс или Мария Шарапова, които излизат на корта до минутки.

Мугуруса стартира отлично двубоя с Радванска и спечели първата част за 34 минути. Испанката сервира отлично, като в целия сет загуби едва 5 точки при свой начален удар. Логично, предвид тези показатели, Радванска така и не успя да стигне до брейк-бол. В същото време полякинята на два пъти загуби подаването си, с което позволи на Мугуруса да поведе в резултата – 6:2.

Силните изяви на младата испанка продължиха и тя набързо успя да поведе с пробив и във втория сет – 3:1. Някъде тук обаче Радванска се събуди и започна да намира ударите си, а в същото време Мугуруса започна да греши топки, които до момента завършваше с лекота. Далеч по-опитната полякиня усети колебанията в играта на опонентката си и успя да запише серия от 5 последователни гейма, с които измъкна сета – 6:3 и израняване на резултата.

Решаващият трети сет започна с два разменени пробива, а в шестия гейм последва нов брейк на сметката на Мугуруса и преднина 4:2. До края Радванска не успя да навакса изоставането си и загуби двубоя.

Благодарение на победата Мугуруса става петата жена, родена през 90-те години на миналия век, която достига до финал в турнир от Големия шлем. Преди нея това направиха Каролина Вожняцки, Петра Квитова, Симона Халеп и Южени Бушар.

Освен това Мугуруса стана първата испанка, която достига до финал на Уимбълдън от 1996-та година насам, когато това стори Аранча Санчес Викарио. По всяка вероятност в понеделник Мугуруса ще запише и дебют в Топ 10 на ранглистата на WTA.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини