Гладиаторката Пиронкова



02-07-2010 03:29 | Николай Драгиев

Когато въртиш ракетата от 3-годишен, успехът рано или късно ще дойде. Това с пълна сила важи за Цветана Пиронкова. Световните медии не спират да пишат хвалебствия за първата българска ракета, но може би най-голямо значение за нея има мнението на близките й.

 

След всяка нейна победа баща й Кирил Пиронков, който е и неин личен треньор, коментира играта й лаконично, но точно. Преди време определи духа й като гладиаторски и години наред й го насажда, за да кали момичето си психически и физически за тежките битки край мрежата. Цвети идва за първи път на корта с бебешката количка. Довел я баща й, когато била едва на 20 дни, и оттогава постоянно е там.

 

Един от най-радостните мигове в живота й е, когато едва 3-годишна получава като подарък от тенисистката Теодора Недева първата си ракета. Тя била по-къса и много удобно лягала в ръката на хлапето. А гладиаторският дух, за който говори баща й, е култивиран от него с един много прост трик. Негово изискване било по време на тренировъчни мачове Цвета да играе на вързано.

 

Може 2 лева да закачиш на мрежата, но победителят ги прибира. Само така според него можело да се създаде състезателна атмосфера. От времето, когато Цветана била едва 7-годишна, но вече доста добра в тениса, като весел спомен е останала една история с нейна игра на вързано. На кортовете на Новотел "Пловдив" дошъл да играе треньорът на Ива Пранджева - Румен Йоцов.

 

Кирил Пиронков много харесал анцуга на спортния инструктор и му предложил облог - да играе с дъщеря му. Ако Цвета спечели, прибира анцуга. Ако Йоцов победи - Кирил Пиронков плаща. След около 40 минути победеният Йоцов не можел да повярва, че е загубил от дете, по-ниско от мрежата. Той толкова се изумил, че свалил анцуга, метнал го на земята и по слипове се качил в колата и заминал.

 

За състезателния дух на Цветана помогнало и това, че тя е отгледана в спортно семейство. Баща й е бивш национален състезател по гребане и дългогодишен треньор по тенис. Майката Радосвета пък е от златното поколение български плувкини от средата на 70-те години. Неколкократна шампионка на страната. Първата българка, преплувала 100 м свободен стил под 1 минута.

 

Освен това Цветана явно е наследила част и от таланта на дядо си - художника Енчо Пиронков. Затова често в моменти на усамотение тя предпочита да рисува. При това го прави много добре, но не обича да показва портретите и скиците, с които е украсила стаята си. Иначе денят й минава натоварено като на всеки амбициозен спортист - с тренировки по 7 часа на ден.

 

За разлика от връстничките си младата тенисистка не обича да ходи по шумни дискотеки. Вкъщи често слуша музика, като предпочитанията й са Таркан, Джордж Майкъл и Цеца Величкович.

 

Случайно или не, любимият й филм е "Гладиатор". Всяка сутрин, когато Цвети Пиронкова се събужда в дома си под тепетата, чува камбанен звън. Църковна музика пък я приспива вечер. Причината е, че от една година първата ни ракета си е купила жилище срещу една от местните църкви. Храмът "Света Неделя" е в Стария Пловдив, а Цвети обитава мезонет на десет метра от камбанарията.

 

Много обича да обикаля със сестра си Елисавета по магазините. Но където и да се намира, Цвети говори предимно за тенис, твърдят нейните близки. Може би на това пълно отдаване на любимия спорт се дължи и нейното бързо придвижване напред в листата на женския тенис. Самата Цветана преди време призна, че мечтата й е някой ден да стане номер 1 в света.

 

Ели Куманова, "Стандарт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини