Сесил Каратанчева взе българското дерби в Париж



20-05-2015 16:24 | Любомир Тодоров

Сесил Каратанчева спечели българското дерби в квалификациите на "Ролан Гарос". Тя се наложи в изпълнен с обрати двубой над Елица Костова след 4:6, 6:2, 6:1 за час и половина и се класира за втория кръг на пресявките в Париж. Елица водеше със сет и 2:0 гейма, но в оставащите 13 гейма взе само още един.

Костова избра да сервира и поведе в резултата. След това националката постигна пробив на нула. Елица затвърди за 3:0 като отново не загуби и точка. Каратанчева се посъвзе и се записа в сета с гейм на нула. В седмата игра софиянката стигна до първата си точка за пробив при 40:30 и успя да я реализира, за да стигне до 3:4. После при 4:5 Сесил сервираше за оставане в частта. Костова обаче поведе с 40:15 и успя при втория си сетбол да затвори частта след 31 минути игра.

Отново родената в Кърджали Ели нанесе удар в началото на следващия сет. Тя поведе с 2:0. За разлика от първата част обаче Каратанчева реагира моментално и направи рибрейк, а после изравни за 2:2. Следващият гейм беше доста оспорван, но след няколко равенства, Сесил проби при втората си възможност, за да поведе в резултата за първи път в двубоя. Софиянката удължи серията си на пет поредни гейма и при 5:2 вече сервираше за изравняване на частите. Девическата шампионка от "Ролан Гарос" дръпна с 40:0 и успя при втория сетбол. Така след 70 минути всичко трябваше да се реши в третата част.

След шест загубени гейма Костова успя да прекъсне негативната серия, като поведе в заключителния сет. По сценария от предишните две части 25-годишната Елица стигна до точка за 2:0, но Сесил се защити и изравни геймовете. На свой ред тя успя да направи брейк, а после и го затвърди за 3:1. Тук някъде съпротивителните сили на Костова привършиха и тя допусна нов пробив. После, при 1:5 Елица сервираше за оставане в срещата. Каратанчева поведе с 40:0 и приключи мача при втората възможност.

 

"Ели започна много силно и мотивирано мача, а на мен ми отне повече време, за да вляза в кондиция. Малко съм болна, което не е добре", коментира победителката Сесил пред Tennis24.bg.


Спечелилата българското дерби взема 20 точки за световната ранглиста, където е №104, и 6000 евро от наградния фонд. За 177-ата в класацията Костова останаха 2 точки и 3000 евро.

Във втория кръг Каратанчева очаква 187-ата в света Мария Санчес (Съединени щати), която спечели с 6:1, 6:1 срещу Рика Озаки (Япония). Втората ни ракета никога не е играла срещу 25-годишната американка.

 

Двубоят на Сесил в четвъртък е първи в програмата на корт №10 и трябва да започне в 11 часа наше време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини