Титла №5 в Маями и нов рекорд за Джокович



05-04-2015 22:56 | Станко Димов

Новак Джокович е новият-стар шампион от „Мастърс 1000” турнира в Маями. На финала на надпреварата световният №1 се наложи с 2:1 сета над Анди Мъри, като по този начин завоюва 5-та титла от надпреварата. Двубоят между двамата продължи близо 3 часа, а Джокович вдигна победоносно ръце след успех със 7:6 (3), 4:6, 6:0.

Победата донесе и нов рекорд на Ноле. Той стана единственият тенисист в света, който е печелил последователно „Мастърс 1000” турнирите в Индиън Уелс и Маями в рамките на 3 сезона. Това бе и 22-ра титла за сърбина от „Мастърс 1000” сериите, с което той се изравни на второ място с Роджър Федерер.

Джокович и Мъри изиграха своя 26-ти дуел помежду си, след който сърбинът вече води с 18:8 победи. От началото на година сърбинът има 3 успеха от 3 двубоя срещу британеца.

Още от първата точка в срещата стана кристално ясно, че ни предстои да наблюдаваме дълъг финал. Точно както се очакваше, Мъри и Джокович се вкопчиха в здрава битка за всяка точка, като разиграванията редовно надвишаваха 10-12 удара.

На два пъти Анди Мъри повеждаше в резултата с пробив (за 2:1 и 4:3), но и в двата случая Джокович осъществяваше ри-брейк и не позволяваше на съперника си да се откъсне в резултата. Така напълно заслужено изходът на сета се реши в тайбрек, където още от самото начало Джокович дръпна сериозно в резултата и в крайна сметка след 7:3 точки откри сметката си в мача.

В самото начало на втората част сърбинът имаше отлична възможност да поведе с пробив, но Мъри спаси всички 4 брейк-бола, които се откриха пред световния №1 в третия гейм. Последваха минутки, в които двамата сравнително безпроблемно и бързо печелеха подаванията си, като тайбрекът и в този сет изглеждаше гарантиран.

В десетия гейм обаче Джокович се пропука и позволи на Мъри да стигне до 3 последователни сетбола. Британецът не почака за втора покана и се възползва още от първия, реализирайки страхотен ретур-уинър от бекхенд – пробив и 6:4 за Мъри!

Първите 3 гейма на решителния сет предложиха тенис на извънземно ниво, като победител и в трите гейма бе Джокович. Така, след два пробива в третия сет, световният №1 погледна сериозно към трофея в Маями. Анди Мъри пък сякаш приключи със запаса си физически сили и до края на срещата не намери начин да се противопостави на шампиона.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини