Холандец се завърна след контузия, мечтае за олимпийски скуош



25-03-2015 11:09 | Любомир Тодоров

Бившият №9 в световната ранглиста в скуоша Лорънс Ян Анйема от Холандия се завърна корта след 5-месечно лечение на контузия. Ето какво разказа 32-годишният левичар от Хага, наричан от всички LJ (Ел Джей) пред сайта Squashmad по време на турнира Canary Wharf Classic в Лондон, където при завръщането си отпадна на осминафинал от третия в схемата испанец Борха Голан.

-Ел Джей, чудесно е да те видим отново на игрището след толкова дълго отсъствие. Каква беше точно контузията ти?
-Имах костен израстък в лявото стъпало. Претърпях операция през ноември. Възстановяването мина успешно. Надявам се да си върна предишната форма, но сега разбирам колко фино настроени са най-добрите в скуоша и колко е трудно да постигнеш предишното ниво.

- Къде е твоят клуб и с кого тренираш?
- Играя за "Маастрихт", който е в южната част на Холандия. Моят треньор е бившият национален шампион Лукас Баут. Провеждам занимания с австралиеца Камерън Пили, Себастиян Веенинк и Пиедро Схвеертман, които живеят наблизо.

-Какво мислиш за възможността скуоша да стане олимпийски спорт?
-Това е най-тежкият спорт на света. Много от другите спортове са технични или физически, но освен тези компоненти, при нас трябва да си тактически мъдър като шахматист и с желязна психика, за да не загубиш четири точки поред, заради една грешка и факта, че съперникът е точно до тебе. Това е наистина гладиаторски спорт. Изненадан съм от решението скуошът да не влезе в програмата за игрите през 2020 г., но все още мечтая за олимпийско признание.

-Обичаш или мразиш пътуванията по турнири, които са неизменна част от живота на професионалния състезател?
-Преди контузията ги приемах като неизбежно зло. Още един самолет, още едно преодоляване на часовата разлика, притиснат през цялото време на седалката. По време на петте месеца, които прекарах у дома, започнаха да ми липсват пътуванията, летищата, животът за по една седмица в странни градове, пиенето на кафе с непознати на място, което виждам за първи път. И разбрах колко е готино да правиш пари, удряйки тази малка каучукова топка срещу стена.

-Какви са най-големите промени в играта през твоята кариера?
-Не знам. Може би играта стана по-бърза, повече се атакува. Но това няма голямо значение. Имаш нова ситуация и трябва да се адаптираш към нея.

 

-Ако можеше да промениш едно правило в скуоша, кое би било то?
-Не бих сменил нищо! Играта е страхотна такава, каквато е сега. След проваление избор за Олимпиадата имаше тенденция да се вглеждаме в нашия спорт и да се питаме къде сме сгрешили. Това е смешно. Погледнете наоколо. Скуошът е по-добър от когато и да било. Намаляването на височината на тина с 5 см (от 48 на 43 см) направи играта много по-атакуваща и изискваща повече атлетизъм. С промяната в точкуването до 11 по системата "рали пойнт" мачовете станаха по-забавни. Преносимите стъклени кортове с 
LED осветление са впечатляващи. Забавените повторения, заснети от специалните super slow-motion камери те правят свидетел на неща, невидими с просто око. Така че, като спорт сме готови за Олимпиада.

-На 32 години имаш ли планове за след края на кариерата?
-В момента съм гладен за игра и не мисля за отказване. Ще използвам тялото си да играя скуош, докато вече не мога да се състезавам на високо ниво. Аз съм голям любител на кафето, завършил съм курс за бармани. Така че, когато приключа със спорта, ще открия собствено кафене. Ще правя страхотни кафета за всички и ще им разказвам истории от предишния ми живот, а те ще кимат: "Да, бе, прав си".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини