Треньор на шампиони – Георги Чочев



24-02-2015 17:23 | Станко Димов

В поредното издание на рубриката на БФ Тенис „Треньор на шампиони“ ще ви срещнем с един изключително успешен млад специалист – Георги Чочев.

Манталитетът на победител Георги наследява от своя баща Атанас, който е един от най-добрите състезатели на дълъг и троен скок в историята на България. Георги обаче бяга от пистата и намира реализация на своя потенциал на корта. В юношеските си години неизменно е част от топ 8 във всички възрастови групи, а след 18-ата си годишнина решава да приеме ново предизвикателство и се отдава на треньорска дейност.

„Прецених, че това сферата, в която искам да се развивам. Веднага започнах работа в клуб „Локо98“ в родния Пловдив, където съм и в момента, вече 11 години. Научих страшно много благодарение на сътрудничеството си с Милко Милев, който ми подаде ръка от самото начало, за което винаги ще бъда признателен. Мои колеги в Локо98 са още-Велислав Венински и Александър Лозев. Освен това имах късмета да работя с едни от най-добрите деца в България по онова време, а това помогна и на самия мен да се усъвършенствам още по-бързо“, споделя Георги.

Едни от най-големите си успехи Чочев постига в работата си с Калоян Димитров. От около година те вече не са екип, но в последните 3 години и половина, под ръководството на Георги, Калоян има само една загуба в турнири в България.
„Имахме страхотни моменти заедно. Той разви изключително много играта си, достигна до топ 30 в Европа и му пожелавам успех в бъдеще“, коментира Чочев.

Той признава, че обича да работи с малък брой състезатели по едно и също време. Причината за това е необходимостта да се обърне достатъчно внимание на всеки един детайл в играта на отделните тенисисти, а когато те са повече на брой се губи ефективността от тренировъчния процес.

„Не искам някое от децата да бъде ощетено за сметка на друго. Стремя се да отдам цялата си енергия и внимание на всеки един мои тенисист, а това може да стане само ако състезателите не са много. За да се развиваш трябва да си фокусиран и напълно отдаден“, споделя възгледите си Чочев.

В момента той се грижи за развитието на изключително талантливите юноши Стефан Телкеджиев и Йоан Георгиев; Цвети Йотова, с която е от скоро; както и с новата държавна шампионка до 18 години Симона Борисова. Преди 10-на дни тя направи впечатляваща поредица от победи, започвайки от квалификациите, за да достигне до титлата, въпреки че е едва на 14 години.

„Със Симона тренираме много сериозно. Всеки ден минимум по 4 часа. Тя подхожда  отговорно към подготвителния процес, полага  много труд в тренировките и завоюваната титла е напълно адекватна награда за вложените усилия. В момента тя е в трудна възраст. Трябва да бъдем максимално прецизни и мобилизирани. Имаме високи цели. Вярвам, че сме добър екип и ще вървим напред“.

Заслуга за успехите на Симона има и световната шампионка за девойки в спринтовите дисциплини от Пекин 2006 Тезджан Наимова, която понякога се грижи за физическата подготовка на Борисова. Отличното представяне на Симона на държавното първенство до 18 години промени плановете й за тази година и тя ще се фокусира върху участието си в международни турнири именно при 18-годишните.

„За да успееш в тениса трябва да си готов на много лишения. Това важи както за състезателя, така и за треньора. Много пътувания и стотици часове на корта, далеч от семейство и приятели. Може да се каже, че приемам децата, с които работя, като мои деца, защото прекарвам повече време с тях, отколкото със своя син, разкрива Георги, който днес празнува своя 29-ти рожден ден. – Пожелавам си здраве. За мен, близките ми и моите състезатели. Това е най-важното. Другото ще го постигнем с много труд и дисциплина. Вярвам че идват все по-добри времена за българския тенис и родния спорт като цяло."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини