Треньор на шампиони: Джем Байрам



11-02-2015 17:53 | Станко Димов

Продължаваме поредицата „Треньор на шампиони" с един от най-добрите турски специалисти - Джем Байрам, който в момента е наставник на държавния ни шампион до 16 години Златан Палазов, както и на финалистката от шампионата в същата възрастова група при девойките Деря Яхе.

Джем Байрам е сред водещите треньори по тенис в Турция. Той притежава солиден опит като състезател, но придобива още по-големи знания в работата си като помощник-директор и директор на турнира „Истанбул Къп", в който през годините са играли всички топ тенисистки на света.

От 2008 година Байрам е личен треньор, като се грижи предимно за развитието на юноши и девойки. През 2009-а година той става наставник на най-добрия турски тенисист Марсел Илхан, който по време на двугодишната им съвместна работа достигна до най-високата позиция в своята кариера до момента -  87-мо място в класацията на ATP.

През 2014 година Джем Байрам основава своя академия, базирана в Истанбул.

„Състезателите живеят в Академията и могат изцяло да се фокусират върху тренировъчния процес. Събуждането е в 6:30 сутринта. В 7:00 часа е закуската, а първата тренировка за деня е в 8:00.  В продължение на един час наблягаме най-вече на бързина, скорост, координация и баланс. От 9:00 до 11:00 часа е времето за тенис. Обядът е в 12:00 ч. След това от 14:00 до 16:00 отново тенис, а от 16:30 до 18:00 тренировка за сила и издръжливост. Вечерята е в 19:30. Както става ясно, програмата е много стриктна и тренираме по 6 часа и половина на ден", обяснява Байрам.

В последните няколко години той често работи с български състезатели, като от 6 месеца е треньор на Златан Палазов и Деря Яхе.

„Много често Хюлия и Лютфия Велиеви се подготвят при мен. Преди три години Габриела Михайлова на два пъти идваше в Истанбул, за да проведем съвместни тренировъчни сесии. Преди 2 години и половина се запознах с Али Яхе (бащата на Деря) по време на турнир от календара на Тенис Европа в Добрич, а през 2014-а Златан и Деря дойдоха за едноседмичен лагер в Академията. Преди 6 месеца родителите на двамата решиха, че те трябва да се подготвят под моите напътствия и така започна активната ни съвместна работа. Аз планирам участията им в турнирите, както и тренировъчните им програми", споделя Байрам.

Той държи изключително много на концентрацията по време на тренировките и признава, че състезателите му не говорят много, докато се упражняват.

„Каквото е поведението ти по време на тренировките, такова ще бъде и по време на официален мач. Затова изисквам пълна концентрация в подготовката и в продължение на дълго време може да се чуе само моят глас и звука от ударите по топката", признава Байрам.

Джем е доволен от дисциплината, която демонстрират Златан и Деря и е позитивно настроен за тяхното бъдеще.

„И двамата искат да станат професионални играчи и работят много усърдно. Уверен съм, че ще получат добра награда за труда си и по време на държавното първенство до 16 години в Хасково се видя, че сме на прав път. Те се бориха много, показа отличен тенис и напълно заслужено бяха част от националните отбори на България на завършилите само преди няколко дни Зимни купи", коментира Байрам.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини