Шампионски реванш (+СНИМКИ)



30-01-2015 13:45

Световният номер 1 Новак Джокович детронира шампиона от 2014-а на Откритото първенство на Австралия Стан Вавринка. Сърбинът взе реванш за поражението си от същия опонент в четвъртфиналите на миналогодишното издание в Мелбърн, като го победи със 7:6(1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.

Така в неделния финал Джокович ще има възможност да се бори за пета титла от най-успешния си турнир от Големия шлем и общо осма в кариерата си. Досега той няма загуба в решителен мач за отличието в Австралия.

"Това бе страхотна битка. Искам да поздравя Стан, той е голям боец. Дадохме всичко от себе си. Сам си усложних живота. Първият гейм на петия сет бе решителен. Не ми беше лесно.

"Във финала няма да е по-различно от днес. Вероятно дори ще е по-трудно. Може би трябва да направя по-силен мач, ако искам да спечеля," заяви Джокович.

Опонент на Новак в битката за отличието ще бъде друг негов стар познайник - Анди Мъри. Джокович вече има два спечелени финала в Мелбърн над британеца - през 2011 и 2013-а.

Досега Джокович има общо 65% успеваемост в двубоите с Мъри - води с 15:8 в тях. Последната победа на Мъри над лидера в ранглистата, датира от финала на Уимбълдън 2013.

В първия сет първи до важно предимство стигна Вавринка, който проби за 4:3, възползвайки се от поредица непредизвикани грешки на Ноле. Отговорът на бившия шампион в Мелбърн обаче бе категоричен - пробив на нула.

Джокович пропусна два сетбола при 5:4 и в крайна сметка се стигна до логичен тайбрек. В него Джокович направи изумителен лоб за 2:0, за което бе аплодиран и от Вавринка. В крайна сметка сърбинът загуби само точка за 7:1.

Критичният момент за Вавринка във втория сет бе в първия гейм, когато се измъкна ситуация 15:40. Оттам нататък той се представи на много по-високо ниво. Той проби решително за 4:2 като тогава Джокович допусна двойна грешка в ключовия момент. Това бе достатъчно за Стан да възстанови общия резултат.

Със старта на третия сет Джокович показа по-голяма решителност. Той демонстрира невероятните си умения в защита, за да поведе 2:0. Вавринка обаче отговори като истински шампион и върна пробива на нула за 2:3. Ситуацията се развиваше към логичен тайбрек. При 5:4 Вавринка поведе 40:15, след което пропусна възможностите за 5:5 и бе наказан от Новак - 6:4.

В сет №4 ситуацията се повтори, но с обратен знак. Джокович първи проби и поведе 2:0, но не успя да го затвърди. Малко по-късно Вавринка значително вдигна нивото на представянето си и доминираше в разиграванията с агресивна игра. Той спечели седмия гейм за решителен пробив, който му осигури влизане в пети сет.

Още в първия гейм на тази решителна част Вавринка стигна до възможност да пробие, но я пропусна с бекхенд в аут и с това сякаш приключиха съпротивителните му сили. Веднага след това Вавринка допусна двойна грешка, за да изостане 15:40. Джокович игра стабилно и дочака пропуск от бекхенд на Стан - 2:0 за световния номер 1. Джокович бе безгрешен до края и дори не даде гейм на швейцареца за деветата си поредна победа над играч от топ 10.

За Вавринка поражението означава, че ще изпадне от топ 8 в ранглистата.

ГАЛЕРИЯ ОТ ДВУБОЯ ВИЖТЕ ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини