Рафа: С тази игра нямаше как да спечеля



27-01-2015 12:21 | Станко Димов

Думата „ако” не съществува в спорта. Ако, ако, ако...това никога не се случва. Нямах възможност да играя четвърти сет, загубих тайбрека на третия, това е. Това е спортът. Загубих в три сета. Той (Бердих) е по-щастлив от мен в момента. Така отговори Рафаел Надал на въпрос какво щеше да се случи, ако беше спечелил тайбрека на третия сет в двубоя срещу Томаш Бердих. В крайна сметка Рафа отстъпи с 2:6, 0:6, 6:7 (5) и отпадна от Откритото първенство по тенис на Австралия.

„Не съм доволен, защото в първите два сета играта ми не бе на нивото, на което исках да бъде. В третия сет се опитах да покажа най-добрия си тенис, бях близо. При 4:4 имах няколко точки за пробив. Борих се и в тайбрека, въпреки, че ситуацията за мен не беше лека. От друга страна той беше агресивен, сервира отлично в тайбрека. Когато водиш с 2:0 сета е нормално да си по-спокоен в сравнение с това да водиш със сет, или това да е първи сет. Разликата е огромна.

В третия сет играх добре. Очевидно е, че в първите два нямах увереност, последователност. Играех плитки топки, не контролирах случващото се на корта. Улесних го много. Когато правите такива подаръци на опонента си, няма как да очаквате да спечелите мач от четвъртфиналите на турнир от Големия шлем. А аз точно това направих”.

Годината започна с изненадваща загуба на Надал в първи кръг на турнира в Доха, след което последва и отпадането на четвъртфиналите в Мелбърн. Но Рафа знае как да излезе от неприятната ситуация:

„Просто ще продължа да работя върху нещата, които не се получават добре в играта ми. Още когато пристигнах тук казах, че този процес не е лесен. Когато си имал контузия, завръщането към най-добрия ти тенис не е лесно. В света на спорта има толкова много примери за това и аз не правя изключение.

Трябва да извлека позитивните неща. Без да показвам най-добрия си тенис аз стигнах до четвъртфинал на Australian Open. Това не е лош резултат предвид начина, по който пристигнах тук. Все още сме в началото на сезона и аз искам да съхраня надежди, че ще имам шанс да се конкурирам с всеки.

Сезонът е дълъг, знам го. Началото винаги е трудно. Трябва да бъда готов да приема всичко, което ще се случи и да се опитам да бъда силен, да работя здраво и да се върна на мястото, където искам да бъда. И когато казвам „да се върна”, нямам предвид победи или загуби, а чувството на корта, че имам шансове да се боря с всеки един друг в света при равни условия”, коментира Надал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини