Какво да очакваме на Australian Open 2015?



18-01-2015 17:18 | Tennis24.bg

В навечерието на първия за сезона турнир от Големия шлем – Australian Open, екипът на Tennis24.bg се свърза с няколко български спортни журналисти и потърси тяхното мнение за предстоящите битки в Мелбърн. Предлагаме на вашето внимание отговорите, които зададохме, както и въпросите, които получихме от нашите колеги:

Въпроси:

1. Кои ще спечелят титлите при мъжете и жените на Australian Open 2015?
2. Докъде ще стигнат Григор Димитров и Цветана Пиронкова?
3. Кой/коя тенисист ще поднесе най-голямата изненада?
4. Кой млад тенисист ще направи пробив в турнира?

Отговори:

Николай Драгиев, "Евроспорт"
1. През тази година в Мелбърн, при мъжете съвсем заслужено за най-големи фаворити се считат Федерер и Джокович. Маестрото продължава да демонстрира прекрасна форма и глад за победи, а схемата на турнира за Джокович изглежда перфектно подредена.  Когато обаче всичко изглежда идеално нагласено, често се случва нещо непредвидено и сметките се объркват. Ето защо бих потърсил някой от втория ешелон на фаворитите, а именно Анди Мъри. Миналата година беше изпълнена с разочарования и  загуба на позиции за шотландеца,  но може би е дошло време да напомни отново за най-добрите си дни. Освен това сега всички говорят най-вече за Джокович, Федерер и Нишикори, а това е добре за него, тъй като има по-малко напрежение.

При жените най-изявената претендентка за титлата е Шарапова, която спечели титлата на един от подгряващите турнири – Бризбън.  В същото време формата на С. Уилямс е загадка и мисля, че не е готова за предстоящите битки.  Според мен бъдещата шампионка може да бъде търсена сред по-младите тенисистки. Някоя от групата на Радванска, Халеп и Бушар, като лично аз бих заложил на канадката.

2. Григор не впечатли с участието си в Бризбън, където можеше да загуби още на старта, а след това се получи и отрезвяващото поражение срещу Федерер. Това обаче не е пряко свързано с предстоящия шампионат в Мелбърн. Струва ми се, че жребият на Гришо е приличен и вярвам, че може да направи една крачка повече в сравнение с миналата година и да се класира за полуфинал. 
Що се касае до Цвети не смея да очаквам повече от втори кръг, където най-вероятно, ако преодолее Х. Уотсън на старта, ще срещне миналогодишната финалистка Цибулкова.

3. Останах впечатлен от играта на Карлович на турнира в  Доха, където хърватинът победи водача в световната ранглиста. Онова, което демонстрира Карлович по отношение на сервис и  игра на мрежата е  почти безпрецедентно. Мисле, че ще бъде много опасен, макар че е почти на 36 год. При жените трябва да следим внимателно испанката Гарбине Мугуруса. Добре сложена физически, с прекрасна техника,  пътят пред нея изглежда безоблачен.  Въпросът е дали може да нанесе своя удар точно в Мелбърн...?  Мисля, че да.

4. Аустрелиън опън изглежда идеалната среда за изява на Кириос и Кокинакис и несъмнено двамата са способни  да постигнат добри резултати. Бих заложил обаче на ,,новобранеца,,  Доминик Тийм, който показа голямо развитие през миналата година. Австриецът има сериозно препятствие още в първи кръг – опитния испанец Роберто Баутиста Агут. Ако се справи с него мисля, че може да го видим на осминафинал, което би било голям успех за него.  При жените изборът изглежда очевиден  -- Белинда Бенчич, която за пръв път ще бъде сред поставените. Изобщо при жените турнирът изглежда много ,,отворен,, и   най-вероятно ще видим много изненади, а може би и  изненадваща шампионка.

Иван Опренов, Gong.bg
1. Титлата при мъжете ще е за Джокович. Всички го подценяват, незнайно защо, но това си е неговият турнир. При жените победителката ще бъде Серина Уилямс, колкото и традиционно да звучи.

2. Цвети започна силно годината, но въпросът е дали няма отново да станем свидетели на спад при нея след добър турнир. За съжаление, историята показва точно това и я виждам най-много във втори или трети кръг. Колкото до Гришо, въпреки всички "анализи" за лесен жребий, очакванията към него са прекалено високи, а пътят - труден. Ако успее да преодолее Анди Мъри, който е традиционно силен в Австралия, не виждам как ще победи Роджър Федерер след това, при това във формат 3 от 5. Максимум четвъртфинал за Гришо, което все пак ще бъде велико постижение.

3. Най-голямата изненада при жените очаквам от Южени Бушар, въпреки че нейното представяне вече би трябвало да не се смята за неочаквано. Но заради все крехката ? възраст, постиженията ? още могат да влязат в тази графа. При мъжете силно се надявам изненадата да е Григор да спечели титлата. Но може би добро представяне от някого измежду другите "млади лъвове" - да речем, Кей Нишикори.

4. При жените е прекалено трудно да се каже, защото там има цяла вълна млади тенисистки, които са готови да нахлуят с гръм и трясък в големия тенис. При мъжете, освен вече утвърдилите се "млади подгласници", в лицата на Григор, Нишикори и Раонич, впечатление прави и Ник Киргиос. Очаквам от него да направи пробива.

Надежда Кожухарова, "Меридиан мач"

1. Новак Джокович  / Симона Халеп
2. Григор Димитров - осминафинал;
    Цветана Пиронкова - втори кръг
3. Ник Киргиос
4. Тейлър Таузънд

Явор Геронтиев, "24 часа"
1. Новак Джокович / Серена Уилямс
2. Григор Димитров - осминафинал
    Цветана Пиронкова - осминафинал
3. Йежи Янович / Каролина Плишкова
4. Ник Киргиос / Белинда Бенчич

Васил Георгиев, "Фокус-Спорт"
1.Новак Джокович / Симона Халеп
2. Григор Димитров – четвъртфинал
    Цветана Пиронкова – втори кръг
3. Вашек Поспишил / Каролина Плишкова
4. Каролина Плишкова

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини