Треньор на шампиони: Албена Цветкова



Треньор на шампиони: Албена Цветкова
Тагове
16-01-2015 15:31

Днешният материал от поредицата „Треньор на шампиони“ е посветен на Албена Цветкова, старши треньор в пловдивския тенис клуб, който носи нейното име – ТК „Албена“.

Цветкова се занимава с тенис повече от 30 години. След като приключва с активната си състезателна кариера тя завършва школата по тенис към НСА, като в същото време е и член на US PTR (асоциацията на треньорите в САЩ). В последните две десетилетия тя предава своя опит на децата, учейки ги освен на тенис и на скромност, дисциплина и колективен дух, каквито самата тя притежава.

Това обяснява и категоричното й нежелание да бъде отличена само тя за успеха, който състезателката на ТК „Албена“ Велизара Филева постигна на държавното първенство за момичета до 12 години, ставайки шампионка без да загуби нито сет.

„Няма да е честно спрямо моите колеги Крум Крумов и Димитър Константинов, ако кажа, че заслугата за успеха на Велизара е само моя. Ние сме екип и работим заедно за прогреса на всички състезатели в клуба. Разбира се най-големият принос за този отличен резултат си е на самата Велизара, която успя да се пребори с напрежението, обхванало всички участници в държавното и в крайна сметка да ликува с купата“, споделя Албена.

Според нея завършилото преди няколко дни държавно първенство до 12 години е преминало в много нервна и напрегната атмосфера, заради големия залог и недостатъчния опит на участниците.

„Държавните първенства винаги са приемани с много по-голяма отговорност спрямо останалите турнири, защото спрямо класирането в тях се определят и кои деца ще станат част от националните отбори за Европейските първенства. Треньорите и състезателите си дават ясна сметка за този факт, което обаче създава страхотно напрежение и притеснение в децата, превръщайки всеки мач в битка за победата на всяка цена. Тенисът, като качество, остава на заден план. Именно срещу това обаче ние с моите колеги се опитваме да се борим. За нас добрата игра е много по-важна, отколкото резултата“, споделя Цветкова, която разкрива и своя подход при работата с подрастващите.

„Всяко дете, което започва да се състезава, си има свои характер и нрав и треньорът трябва да се съобразява с него. Затова е важно да имаш индивидуален подход към всяко едно дете и да общуваш с него по различен начин. Велизара, например, се поддава лесно на емоции и губи концентрация. Въпреки това ние я подкрепяме да играе по своя си начин въпреки че ние ясно, че в определени мачове това не е най-доброто решение и, че ще се стигне до грешки. След две-три години обаче тя ще преодолее тези слабости и ще си изгради собствен стил и начин да се справя с напрежението“, обяснява Цветкова.

Нестандартният и позитивен подход на Албена към децата с изявен потенциал се допълва и от мнението за начина, по който те трябва да израстват.

„Според мен образованието е изключително важна част от живота на децата. Никое от тях не бива да загърбва училището. Дори напротив – трябва да има отлични оценки. Тенисът обаче е доста взискателен и е необходимо страшно много време на корта, за да бъдат развити качествата на състезателите. Затова имаме сериозни трудности с изготвянето на тренировъчната програма, защото трябва да на 100% да се съобразяваме с графика на учебните часове на различните ни тенисисти. Но това е единственият начин и ние в клуба никога не бихме накарали някой да остави образованието си на втори план за сметка на тениса.“

Най-голямото предизвикателство пред Цветкова в момента обаче е свързано с осигуряването на подходящи условия за тренировки на повече от 40-те деца, които са част от ТК „Албена“.

„За съжаление през зимата имаме сериозни проблеми, защото нямаме зала, където да тренираме. Използваме балон, с който покриваме червените кортове, но той не е подходящ и при лоши атмосферни условия сме принудени да отменяме тренировки. Всички в клуба работим активно за осигуряването на по-добра база, за да може и децата да се чувстват спокойни и щастливи.“

През тази годна ТК „Албена“ ще чества своята 20-а годишнина и Цветкова е уверена, че проблемите ще отстъпят място на щастливите моменти и юбилеят ще бъде отбелязан с още шампионски представяния като това на Велизара Филева.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини