Експерт: Организираната престъпност е проникнала в тениса



28-11-2014 12:53

Ръководителите на тениса на най-високо ниво трябва да реагират бързо, ако не искат организирани криминални групи да го опорочат и да проникнат още по-дълбоко в цялостната система на провеждане на турнирите по света. Затова алармира Крис Ийтън, който е бивш служител в Интерпол и е работил тъкмо срещу предотвратяването на измами от подобен характер в спорта.

Според него особено податливи към подобни практики са участниците в турнирите от категорията "Чалънджър", където наградните фондове са значително по-ниски от предлаганите в състезанията на АТР.

"Тенисът е третият най-податлив спорт в света. Подреждането е както следва - футбол, крикет и тенис. Знаем, че в "Чалънджър" турнирите атаките са чести. Следете случващото се, ситуацията в тениса ще експлоадира," смята Ийтън, който е разследвал нелегални залагания и цялостния процес.

"В света на спорта няма нужните професионалисти, за да пресекат случващото се. Тук трябва да се намесят правителствата. Трябва да спрете парите... парите идващи от спортни залагания. Те не идват от уредени мачове. Уреждането е само крайният резултат," допълва той.

И ако Новак Джокович и Петра Квитова спечелиха по £1.76 милиона за спечелване на Уимбълдън, то за триумф в турнир от "Чалънджър" сериите заплащането е само около £12,000. Така играчите на по-ниско ниво успяват само да покрият разходите си.

Ийтън е на мнение, че увеличението на наградните фондове е в основата на борбата с гореописаните проблеми. "Спортът може да бъде по-добре защитен, ако заплащането е по-адекватно. Вижте съдиите, например, във Фифа. Те получават по $5,000 за международен мач. Представяте ли си?! Тези хора могат да контролират развоя на събитието - футболен или тенис мач. Ако ще се правят нещата по правилен начин, то трябва да им се плаща повече."

Ийтън обръща внимание и на излъчването на събитията в Интернет, които се използват от заложните къщи и отварят нови възможности пред криминални структури. Например, при залози на живо сигналът от прякото излъчване на събитието спокойно може да бъде забавян и така да се осъществяват измами. Играчите пък са способни нарочно да губят определени геймове и това по никакъв начин да не изглежда съмнително на пръв поглед.

"Това са измами. Не трябва да се позволява на тези компании да имат такова времево предимство. Това е нормален морален тест, защото говорим за очевидно мошеничество," коментира още Ийтън.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини