За Гришо, Цвети и останалите



25-11-2014 16:51 | Любомир Тодоров

Изминаващата 2014 година може смело да се нарече изключително успешна за българския тенис. Григор Димитров влезе за първи път в кариерата си сред първите 10 в световната ранглиста, спечели три титли и игра полуфинал на „Уимбълдън“. Цветана Пиронкова взе дебютния си трофей в Сидни, националните ни отбори за Купа „Дейвис“ и „Фед къп“ запазиха позициите си.

Осем българи спечелиха турнири за мъжа и жени от календара на Международната тенис федерация, имаше доста успехи и при юношите и девойките. Нямам амбицията да обхвана абсолютно всички турнири през сезона с българско участие, но ще се опитам да обърна внимание на най-значимото по мое мнение.

2014-а може да бъде определена като Годината на Григор. Хасковлията ни донесе много радост и записа редица престижни успехи. Ако и сега не бъде избран за най-добър спортист на България, класацията ще загуби напълно авторитета си. Много неща му се случиха за първи път. Още през януари Димитров проби до четвъртфинал в Големия шлем на Откритото първенство на Австралия, където не беше далече и от победа над Рафа Надал.

Като резултат от работата на българина с Роджър Рашид дойде и първата титла в турнир от категория „АТР 500“ в Акапулко в началото на март. Последваха триумфите в Букурещ и в лондонския „Куинс клъб“ и през юни Гришо имаше вече три титли на три различни настилки. Като белег на висока класа дойде и достигането до полуфинал на „Уимбълдън“, след като бе отстранен в три сета шампионът Анди Мъри. Както в Мелбърн, нещичко малко не достигна на Димитров в битката с Новак Джокович, за да реализира един от четирите си сетбола в четвъртата част. Последва и изкачването до рекордното за него и българския тенис осмо място в света.

През втората половина на сезона за отбелязване са полуфиналът в Торонто на турнира от „Мастърс 1000“ и финалът в Стокхолм през октомври, където отстъпи на Томаш Бердих и не успя да защити титлата си от 2013 г. В крайна сметка Григор остана в предверието на заключителния турнир на най-добрите в Лондон и завършва сезона като №11 в световната ранглиста.

Димитров помогна много и на националния отбор, за да запази мястото си във втора група на Евро-африканската зона на Купа „Дейвис“. В Атина през април той беше в основата на победата на състава с капитан Тодор Енев над Гърция с успеха си на сингъл в първия ден и на двойки, заедно с Димитър Кутровски. Григор беше посрещнат от местните като рок звезда и раздаваше автографи по половин час след срещите си.

Безукорното поведение на българина на и извън корта и имиджът му на успелия българин, който е признат по целия свят, донесоха на тенис звездата и рекламни договори. Гришо влезе в световния видеообмен и всевъзможни класации не само с феноменални изпълнения, но и с човешкия си жест, когато в Маями спря мача, за да помогне на една от подавачките на топки, която беше пребледняла и всеки момент щеше да колабира.

Цветана Пиронкова е другата голяма звезда на тениса ни. Пловдивчанката започна идеално сезона, като спечели на 10 януари титлата в Сидни. Тя тръгна от квалификациите и наниза седем поредни победи, сред които бяха и тези срещу Сара Ерани и Петра Квитова, за да стигне до първия си финал на WTA турнир. В него Цвети не трепна срещу Ангелик Кербер и надделя с 6:4, 6:4.

Последва един слаб за стандартите на Пиронкова сезон. До есента тя не успя да се доближи до формата от януари. Чак на турнирите в зала в Линц и Москва през октомври 27-годишната българка показа пробуждане, като стигна до четвъртфиналите и беше близо до победи в тях, съответно срещу Карин Кнап в Австрия и Ирина Бегу в Русия. Тези резултати, както и точките от Турнира на шампионките в София, позволиха на Цвети да завърши сезона като №38 в световната ранглиста, което е и най-доброто й постижение след 2010 година, когато приключи 35-а в класацията.

Във втората редица от български тенисисти при мъжете заслужават внимание постиженията на Димитър Кутровски, Александър Лазов и Димитър Кузманов.
Националът Димитър Кутровски стигна през март до първата си титла на единично. Това стана в канадския град Шербруук. Живеещият в Остин, щата Тексас, българин може да се похвали и с финали в Гатино (Канада) и Мансфийлд (САЩ). Кутровски изнесе отлични мачове и за Купа „Дейвис“. Срещу Финландия в Хелзинки той победи Мике Континен и поведе с 2-1 сета на Ярко Ниеминен, но загуби. В Атина Дими постигна три успеха за крайното 4-1 срещу Гърция. В момента 27-годишният софиянец е втора ракета на България и е №350 в света.

Левичарят от Пазарджик Лазов спечели втората си титла на сингъл от турнири на ITF през април в казахстанския град Шикмент. В края на лятото Лазов записа нови върхове, като победи последователно във фючърсите в Женева и в Олдензаал (Холандия). Така 24-годишният тенисист стигна до рекордното за него 354-о място в ранглистата на АТР.

Димитър Кузманов направи най-добрият си сезон при мъжете. Младият пловдивчанин спечели четири титли от фючърси. Серията му започна през юни в Бургас, когато победи на финала колумбиеца Гомес с 6:4, 6:3. Последваха три титли в Анталия – две пре август и една през октомври. Кузманов, който е на 21 години, в момента е №418.

Добър беше сезонът и за Динко Халачев. Той стана държавен шампион и записа на 29 години своя дебют за Купа „Дейвис“ в Атина. Друг национал – Тихомир Грозданов, започна годината добре, спечели и победата за крайното 2-3 срещу Финландия, но след това контузии му попречиха да направи нещо запомнящо се.

При жените най-стойностните успех в турнири освен Пиронкова постигна Елица Костова. Тя завоюва през месец юни титлата в Монпелие (25 000 долара награден фонд) и игра финал в Шарм ел Шейх. Костова направи и запомнящо се представяне на състезанието от категория „интернешънъл“ на WTA в Букурещ. Тя записа три победи в квалификациите, а в основната схема надигра Ализе Лим, за да стигне до първия си осминафинал в такъв турнир, където отстъпи с 5:7, 5:7 на Моника Никулеску. Костова беше стълб и в националния отбор и изнесе тежки битки в Будапеща в отсъствието на Пиронкова и Евтимова, за да запази България мястото си в първа група на Евро-африканската зона на „Фед къп“.

Виктория Томова записа дебют за националния тим през февруари в Унгария. След това 19-годишната софиянка стигна до три титли на единично от турнири на ITF – в Бол, в Сараево (15 000 долара) и преди дни в Сус.

Друга националка – Изабелла Шиникова, успя да счупи каръка и да спечели трофей на сингъл. Тя триумфира в Казерта, за да вземе първа титла на единично от 2012 година. Шиникова беше втора ракета на България за „Фед къп“ и записа първата победа в решителния плейоф за оставане срещу Люксембург.

Смело навлезе при жените Джулия Терзийска. Преди да навърши 18 години тя спечели първа титла в Анталия през април, а през януари стигна до финал в Щутгарт. Живеещата в Германия тенисистка игра четвъртфинал на европейското първенство до 18 г. и беше единствената ни представителка при юношите и девойките в турнирите от Големия шлем, като участва на „Уимбълдън“. През септември тя стана и държавна шампионка при дамите.

През април Вивиан Златанова спечели титлите в Шикмент, Казахстан, на единично и на двойки. След това обаче навършилата наскоро 17 години пазарджиклийка не успя да повтори това постижение. Травма в кръста й попречи да играе пълноценно през втората половина от сезона.

Контузии повлияха и на представянето на Диа Евтимова. Тя беше повече от три месеца извън корта заради травми в стъпалата. Връх през сезона за Евтимова бяха полуфинала в Ла Марса през май и четвъртфиналите на турнирите в Будапеща и София.

Има с какво да бъде запомнена 2014 година и при юношите и девойкита. При момчетата Адриан Андреев получи признание от фондация „Димитър Бербатов“, като беше определен за най-добрия спортист на България сред учениците от V до VIII клас. Софиянецът играе от този сезон при 14-годишните. Той стартира в новата за него възраст с титла в Букурещ през февруари. През лятото спечели и международния турнир в София, а през септември игра финал в Са Фонт де ла Сала, Испания. Държавният първенец Андреев смени няколко треньори през сезона, а от ноември се готви в Испания, по покана на нова тенис академия.


Шампионът на България при 12-годишните Симеон Терзиев успя да спечели титлата от международния турнир в Плевен.

Повече бяха успехите при девойките. Зиновия Ванева спечели титлата в Хасково на международния турнир до 16 години, а после стигна и финала на турнира от първа категория „Дема къп“ в София. Пловдивчанката взе купа и при 18-годишните в Скопие. Ванева отново получи признание да бъде селектирана в Отбора на Европа на Международната тенис федерация.

Петя Аршинкова донесе първи медал за България от европейски първенства след 2011-а. Пловдивчанката стигна до полуфиналите в Москва при 16-годишните и с това заслужи отличието. Тийнейджърката вече играе само при жените. Аршинкова записа два престижни четвъртфинала във фючърсите във Варна и Албена, което й позволи да влезе сред първите 1000 в световната ранглиста.

Симона Борисова започна много силно годината и спечели титлата на България в зала при 14-годишните, а през май победи в международните турнири в Свиленград и Сливен.

Държавната шампионка до 14 години на открито Гергана Топалова спечели титлата от турнира в турския град Адана.

За трета година София беше домакин на европейското първенство за ветерани. Титли за страната ни донесе Биляна Павлова. Тя взе златен медал във възрастова група „35+“ и дублира отличието на смесени двойки заедно с Явор Йосифов.

Цветелина Николова спечели сребърен медал на единично и бронзови отличия на двойки и смесени двойки от Световното първенство за ветерани в Палм Бийч, щата Флорида. Тя беше водачка и в трите схеми в категория "40+ години". Николова беше наградена от Тенис Европа на конгреса в София като №1 на континента в своята възраст.

Тенисът за хора в инвалидни колички излъчи своите шампиони. Това са Борис Томов и Мария Петрова, които защитиха титлите си от 2013 г. Състезателите в тази дисциплина участваха в редица международни турнири, което е крачка напред.

Както се вижда България има с какво да се гордее в тениса на всички нива. Дано и в края на 2015 година да се намерят поводи за положителна равносметка, в която да се споменат още повече имена на шампиони.

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини