Клайстерс се завръща на "Уимбълдън" със спомена за починалия си баща



14-06-2010 18:14 | Николай Драгиев

Завръщането на Ким Клайстерс на Уимбълдън след 4-годишно отсъствие ще бъде трогателен спомен за летните дни, прекарани с починалия й баща Лео. Осем месеца след смъртта му, Клайстерс пренаписа ръководството за това как се става шампион, като се превърна в първата майка от близо три десетилетия, която печели титла от Големия шлем, след като триумфира на US Open само седмици след завръщането си на корта.

 

Но Клайстерс знае, че тя няма да чувства загубата по-емоционално на всяко друго място от наетата къща в "Ол Ингланд Клъб" с американския си съпруг Брайън Линч и двугодишната си дъщеря Джеда. Лео Клайстерс е бивш професионален футболист, играл за Белгия, и за него тревните кортове на "Уимбълдън" винаги са били специално място, където да гледа дъщеря си.

 

Със световното първенство това лято къщата е разделена на две - Ким подкрепяше Англия срещу САЩ, а духът на баща й се чувства по-силно от всякога. "Татко винаги идваше на Уимбълдън и ние отсядахме в къща близо до кортовете, спомня си Клайстерс. - Той не разбираше толкова много от тенис, но обожаваше факта, че Уимбълдън се играе на трева. Когато се приготвях за тренировка, той ми казваше да побързам да стигна до тревата. Винаги използваше футболни термини, беше толкова смешно. Този турнир винаги ще бъде специален за мен. 

 

Когато баща й получи диагнозата - рак в последната фаза, Ким е била бременна в осмия месец. "Спомням си, че той ми се обади, за да ми каже. Носех нов живот в мен и внезапно трябваше да се изправя срещу смъртта", разказва с тъга тя.

 

С нейната по-малка сестра Елке, чийто съпруг Йеле ван Дам наскоро подписа с Уулвърхемптън, настояват да гледат баща си в семейната къща, недалеч от нейния дом в малкия град, в който е израстнала, близо до германската граница. И докато гледа Уимбълдън 2008 по телевизията, съпругът й вижда за първи път, че страстта на Ким към тениса, който е изоставила преди повече от година, се завръща.

 

В стаята, където държи прахта на баща си, Линч казва: "Ким се грижеше за баща си и гледаше Уимбълдън, когато каза тихо: Ще бъде приятно, ако мога да спечеля титлата един ден". Тогава разбрах, че Ким иска да се върне на корта. След смъртта на баща й през януари миналата година, той почива на 52 години, Линч се отказва от последната си година от договора с местен баскетболен клуб, за да се посвети върху подкрепата на нейната кариера. 

 

Зад вдъхновяващото й завръщане е покана да играе с Тим Хенман срещу Андре Агаси и Щефи Грах в демонстративен мач, с който бе открит новия покрив на централния корт на Уимбълдън през май миналата година. "Нещо щракна в главата ми, когато получих тази покана, казва Кластерс, която навърши 27 миналата седмица. - Татко беше починал наскоро и аз се почувствах поласкана от поканата. Радвах се, че станах майка, да храня Джеда и да бъда с нея всеки ден дълго време беше прекрасно. Не исках да рискувам отново да бъда тенисистка. Но когато се замислих за възможността да играя отново, това остана в главата ми. Не знаех какво да правя, беше много объркващо".

 

Обаждането от "Ол Ингланд Клъб" обаче изясни мислите й - визия, че тя може да съчетава майчинството с кариера в тениса. Не че за Клайстерс това беше лесно в началото: "Когато започнах да тренирам, не спирах да целувам Джеда преди да влезна в колата. Питах се - Най-лошата майка в света ли съм?"

 

Но Ким се научава да балансира нещата и пристига в Ню Йорк, за да смае света миналия септември, когато става първата майка с титла от Големия шлем след Ивон Гулагонд, която спечели Уимбълдън през 1980 г. Каквото и да се случи на" Уимбълдън", тя вече се е определила като майка и шампион. "Ще е хубаво, ако мога да покажа на другите майки, че е наред да се ходи на работа. Ние с Брайън искаме още едно бебе, но не скоро", завършва Ким.

 

 

Емил Янчев, Спортал.бг




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини