Клайстерс победи Енен в мач-спектакъл (+видео)



09-01-2010 13:20 | Станко Димов

Ким Клайстерс спечели титлата от турнира в Бризбейн (Австралия). На финала белгийката стигна до изключително драматична победа с 2:1 сета над сънародничката си Жустин Енен. Шампионът на турнира се определи чрез тайбрек, а за да бъде драмата пълна Клайстерс бе спасила два мачбола преди това. В крайна сметка, след близо два часа и половина игра, Ким затвори мача с 6-3, 4-6, 7-6 (6). Така двете дадоха заявка, че през тази година женският тенис ще бъде пренесен на друго ниво, именно заради тяхното завръщане.

 

Победителката от US Open за миналата година Клайстерс започна уверено срещата и набързо спечели първия сет с 6-3 гейма. Ким показа стабилна игра при свой сервис и въпреки, че допусна пробив, стоеше по-сигурно на корта и закономерно поведе в резултата.

 

Силната игра на Клайстерс продължи и в началото на втория сет. Тя тотално отчая Енен и дръпна с 4-1 гейма. В този момент едва ли някой си е представял, че Клайстерс може да изтърве привидно "сигурната" титла. Да, ама не - чарът и непредвидимостта на женския тенис блеснаха с пълна сила. Притисната до стената, Енен показа шампионски характер и спечели следващите 8 гейма.

 

Така се стигна до изравняване на сетовете и преднина от 3-0 гейма за Жустин в заключителната част на мача.  И за да бъде драмата още по-голяма, Клайстерс намери сили да върне пробива и да изравни резултата, 1-1 сета и 3-3 гейма. В този момент цялото напрежение на корта се стовари върху раменете на Енен, но белгийката показа характер и спечели следващите 2 гейма и получи шанс да сервира за титлата.

 

За пореден път обаче логиката на корта липсваше и вместо да затвори гейма и мача, Жустин допусна пробив и остави интригата жива. При 4-5 гейма и 15:40 Енен получи два мачбола, от които не се възползва и допусна ново изравняване на резултата. В крайна сметка новият шампион в Бризбейн трябваше да бъде определен в тайбрек, в който Клайстерс се наложи с 8-6 точки, въпреки че профука 3 мачбола при 6-3 точки.

"Забравих какво се казва в подобен момент. Трябва да призная, че Ким бе по-добра. Не можех да очаквам повече при завръщането ми, подкрепата, която получих бе страхотна", развълнувано заяви Енен при награждаването.

 

Интересното е, че това бе пети успех на Клайстерс над Енен във финален мач на турнир. В същото време обаче Жюстин е побеждавала сънародничката си на финалите на най-големите турнири - Australian open, US Open и Ролан Гарос.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини