Леките травми носят неприятности след време



04-11-2014 17:23 | Станко Димов

Д-р Йосиф Пехливанов, физиотерапевт, ДКЦ 5, Пловдив

Ставните оплаквания са доста разнородни и темата е всеобхватна. Според наблюденията ми не бих казал, че са се увеличили кой знае колко много напоследък, но е факт, че при нас идват все по-усложнени и по-запуснати случаи. Причината е, че достъпът на пациентите до специалист са ограничени заради недостига на направления. Най-често диагнозите са коксартроза, гонартроза, артрозни изменения на гръбначния стълб, останалите периферни стави също са засегнати понякога. Не са рядкост и артритните оплаквания с различна локализация, както и различните по степен травматични увреждания на ставите. При младите хора в повечето случаи става въпрос именно за това – като причината е някакво непремерено или дори екстремно физическо усилие. Знаем колко много нашумяха напоследък велосипедите, скутерите, рафтингът.

Все повече юноши са запалени по скейтборд, паркур и при тях травмите обикновено са навяхвания, изкълчвания, разтежения. Лошото е, че на тази млада възраст човек не обръща голямо внимание на здравето си, смята, че ще му мине. Но истината е, че такава недоизлекувана травма, невъзстановена както трябва, след това става хронично огнище и носи страдания за цял живот. Не бих се ангажирал с процент, но никак не са малко точно такива случаи, с които ние като лекари физиотерапевти се срещаме. Дори при наглед лека травма по-добре да се потърси специалист, отколкото човек да се самолекува или пък – както също се случва - въобще да не се лекува.

Хубаво е, че вече в парковете и в много квартални градинки има на разположение лостове и други фитнес уреди. Но когато човек се занимава без инструкции и контрол от специалист, понякога се стига до непремерени натоварвания и до травматизъм. Също така при хора, които по принцип са силно обездвижени, дори елементарно физическо усилие се явява като абнормно и логично води до травма. Проблемът е, че по принцип българите водят доста заседнал начин на живот. Цяла седмица седим на бюрото, ходим на работа само с кола и в събота и неделя се опитваме „да влезем във форма“ с джогинг, фитнес, разходка в планината и т.н.

И изведнъж почва да ни боли я коляно, я тазобедрена става. Тези нередовни повишени натоварвания водят до ускорено износване на ставите. Защото човек, който се занимава с физическа дейност редовно, но в умерени граници е доста по-здрав от този, който един-два пъти месечно прави по нещо. Спътник на съвременния човек е и консумацията на некачествена храна, на полуфабрикати. Това смущава обмяната на веществата в организма и води до появата на артрозната болест.

Що се отнася до възрастовите дистрофични изменения в различните стави, те са резултат и на травми, за което споменах, и на прекомерни и продължителни физически усилия на работното място, и на естествените физиологични процеси. Но трябва да се каже, че артрозните проблеми се подмладяват.

Физиотерапията има доста добър ефект при ставните проблеми, но курсовете са по 10-15 дни, което трудно се вписва в графика на работещите хора. За доста пациенти това е проблем и тогава се налага и медикаментозно лечение вкъщи. Понякога пък самата физиотерапия не е достатъчна. Налага се да се подпомогне и с някакви допълнителни средства, било фармакологични, или на билкова основа. По принцип препоръчвам по възможност да се ползват преди всичко препарати на билкова основа, защото са по-щадящи за организма и нямат странични ефекти и противопоказания, както нестероидните противовъзпалителни. Това позволява да се прилагат продължително време.

Примерно „Неокс“ крем и олио, е много подходящ продукт за домашно ползване три пъти дневно. Кремът се комбинира във физиотерапията добре с процедурите с ултразвук, а олиото може да се ползва за масаж, защото се втрива в по-голяма дълбочина, а има и лек загряващ ефект.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини