Румънец събра 600 дървени ракети (+ СНИМКИ)



15-10-2014 16:58 | Станко Димов

Румънецът Драгош Попеску е може би най-големият колекционер на стари тенис ракети в света. До момента в неговата сбирка има повече от 600 експоната.

„Започнахме със сина ми на шега. Първата ракета, която купихме, беше един доста вехт Шлезинджър. Запалихме се и започнахме да събираме дървени ракети от цял свят. В началото купувахме абсолютно всичко, но осъзнахме, че трябва да заложим на качеството. Изчетохме всичката налична литература за старите ракети и започнахме да подбираме моделите, които да прибавим в нашата колекция“, разказва Попеску.

Най-старата тенис ракета, която притежава, датира от Викторианската епоха и е произведена през 90-те години на ХIX век.

Колекционерът разкрива и технологиите за създаване на старите спортни уреди. В началото те са били правени от парче дърво, обработено топлинно и на пара, за да получи необходимата гъвкавост и да се оформи главата на ракетата. Тя бивала разпробивана, за да бъде наплетена.

Първите кордажи били от черва на крави или овце. После започват да се използват копринени или метални корди. Преди да влезе в употреба, ракетата била обработвана със смазка за предпазване на дървото, а от едно цяло парче кожа се правел грипът.

Драгош Попеску за първи път показа своята колекция миналата година в Брашов , по случай 100 години от първото участие на Румъния в Купа „Дейвис“. Тази пролет над 400 експоната от нея пътуваха до Мадрид и с тях беше направена изложба по време на големия тенис турнир, по личната покана на собственика Йон Циряк.

снимки: Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини