Франческа I - кралицата на Париж



07-06-2010 11:46 | Станко Димов

Успехите на италианския тенис на "Ролан Гарос" преди триумфа на Франческа Скиавоне в събота, са запазени в черно-бели снимки. През далечната 1976 триумфира Адриано Паната. При жените Италия нямаше успех в турнир от Големия шлем.

 

Неслучайно "Гадзета дело Спорт" написа на първа страница "Франческа I - кралицата на Париж". Родената в Милано Скиавоне спечели турнира като №17 в основната схема. За последно състезателка извън първите 10 вдига купата на "Ролан Гарос" през 1933, когато бомбата хвърля Маргарет Скривън (Вбр). Освен това Скиавоне стана едва втората по-възрастна тенисистка, която печели турнир от Големия шлем. На 29 години и 11 месеца (навършва 30 години на 23 юни). Рекорда държи Ан Джоунс (Вбр), която спечели Уимбълдън на 30 години през 1969 г.

 

Франческа отпразнува историческия успех в италиански ресторант на Шанз-Елизе. Там имаше пица, спагети и хубаво вино за всичките гости, които беше поканила шампионката. Сред тях беше треньорът й Корадо Барадзути (който е и капитан на женския национален отбор на Италия за "Фед къп"), както и двукратният шампион от "Ролан Гарос" Никола Пиетранджели. Разбира се, купата, която италианката спечели, беше на видно място на масата. Купа, която иска да запази здрава, тъй като спечелената в Бад Гащайн (Ав) през 2007 не можа да оцелее.

 

"Спечелих три трофея (в Бад Гащайн, в Москва и в Барселона). Първият се счупи и се опитах да го залепя, но не се получи. В Москва купата е огромна и не остава за теб. За компенсация ми дадоха отличителен плакет. Дали ще си взема парче от клея на корт "Филип Шатрие"? Разбира се. След края на мача не знаех какво да кажа пред зрителите. Опитах се да си спомня обичайните реплики на Рафа Надал и Роджър Федерер, когато печелят, но не успях. Както и да е, измислих нещо", разказва победителката.

 

За Скиавоне, която ще прибере малко повече от 1,5 млн. евро за титлата, легендата на женския тенис Мартина Навратилова казва: "Франческа има силен характер и изобщо не ме учудва, че спечели "Ролан Гарос". Поздравления за победителката от "Ролан Гарос" изпрати президентът на Италия Джорджо Наполитано, както и премиерът на страната Силвио Берлускони, въпреки че Франческа е отявлена фенка на Интер.

 

От клуба европейски шампион за сезон 2009/10 също поздравиха Скиавоне, а президентът на Олимпийския комитет на страната Джани Петручи й се обади лично по телефона. Не пропусна да я поздрави и капитанът на Ювентус Алекс дел Пиеро, който е голям любител на тениса и често хваща ракетата в свободното си време.

 

превод: 7 дни спорт




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини