Сьодерлинг vs Надал - поредната ирония на съдбата



06-06-2010 03:52 | Николай Драгиев

Историята винаги са повтаря. Или поне си прави доста забавни наглед шеги. Феновете на тениса обаче не може да се оплакват от нея, тъй като винаги поставя толкова въпросителни, че няма как да ни е скучно. "Ролан Гарос" изглеждаше като един турнир, в който всички знаят победителя (Надал), но поне оставаше утехата, че във финала той ще направи шоу с "вечно втория" Федерер.

 

Това обаче не се случи. И то не се получи заради единствения човек, който не се страхува от Надал (и го е побеждавал) на "Ролан Гарос" - Робин Сьодерлинг. Дали в името на интригата, или заради наистина отличната игра на шведа в Париж, очакванията са за страховит мач. Никой няма нужда от победа с 3:0 за Надал. Дори самият той. Друго си е да взривиш публиката след 3-4 часа битка.

 

Залогът за Надал дори е по-голям. Той може да спечели петата си титла от Откритото първенство на Франция, а също така и да се върне на мечтаното първо място в ранглистата. Сьодерлинг пък ще трябва да докаже, че победите му на "Филип Шатрие" над Надал и Федерер не са случайност и той заслужава първия си трофей от "Шлема".

 

Робин спечели последните си два (официални) мача с Надал. Иначе бившият номер 1 има серия от 37 победи и 1 загуба на "Ролан Гарос". и общо 55-1 в мачове на клей в 3 от 5 сета. Остава обаче въпросът: Дали Сьодерлинг бе толкова добър или Надал бе контузен? Скоро ще разберем.

 

Интересното е, че ако Надал се провали, то той ще остави Федерер да бъде номер 1 до Уимбълдън и освен това да подобри рекорда на Сампрас от 286 седмици начело на ранглистата. Рафа вече има 46 седмици начело на класацията. Сьодерлинг пък ще се изкачи до номер 4 при титла, а при загуба до 6-о място.

 

Има и друг меко казано интересен феномен около Надал. Той има 94 победи и само 1 загуба в случаите, когато печели първия сет на мач от Големия шлем. Единственият път, когато Рафа взима първия сет и после губи, е срещу Давид Ферер на US Open 2007 Г. И все пак само Федерер е успявал да победи Надал във финал на клей...

 

Друго интересно е, че Надал може да стане едва третият човек, печелил "Ролан Гарос" без да загуби сет след Илие Настасе и Бьорн Борг на два пъти. За Матадора това може да се превърне и в "Клей Шлем", тъй като вече спечели трите "Мастърс 1000" през сезона. Ако спечели Сьодерлинг, то той ще стане едва вторият човек в историята, който е успял да победи в турнир от Шлема последователно Федерер и Надал. Досега само Хуан Мартин дел Потро го е правил.

 

 

Сьодерлинг или Надал - ГЛАСУВАЙ!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини