Един голям шампион се оттегли



19-09-2014 11:04 | Станко Димов

Шампионката от Откритото първенство на Австралия Ли На официално обяви края на състезателната си кариера. 32-годишната китайка, която е шеста в световната ранглиста в момента, спира с професионалния спорт заради физически проблеми вследствие на контузии.

Новината за оттеглянето на Ли На се появи в четвъртък, а днес бе официално потвърдена от самата състезателка:

„Професионалният тенис беше част от моя живот почти от 15 години. Но в спорта, както и в живота, всички страхотни неща трябва да свършат. 2014 година беше една от най-запомнящите се в кариерата ми. Тази година беше изпълнена с много невероятни моменти, един от които беше спечелването на втората ми титла от Големия шлем в Австралия.

Годината също така беше изпълнена и с трудни моменти, които доведоха до неизбежното решение да прекратя професионалната си кариера. Отне ми няколко агонизиращи месеца, за да реша окончателно, че хроничните ми контузии няма да ми позволят да остана тенисистката, която искам и мога да бъда. Затова смятам, че напускането на спорта с незабавен ефект е правилното решение за мен и за моето семейство.

Повечето хора знаят, че през цялата ми кариера имах проблеми с дясното коляно. След четири операции и стотици инжекции  тялото ми просто се молеше да спра. Предишните три операции бяха на дясното коляно, а последната през юли беше на лявото. В последните седмици направих всичко възможно, за да се върна на корта. Успявала съм преди, но този път се чувствах различно.

Исках да бъда готова да турнира на WТА в родния ми град Ухан през следващата седмица, но въпреки всичките ми усилия, тялото ми подсказваше, че няма да мога отново да играя на топ ниво. Тенисът е прекалено конкурентен и не можеш да се състезаваш, ако не си на 100%.

От лична гледна точка очаквам с нетърпение новата страница от живота ми. Ще се посветя на семейството ми и на близките ми хора, с които не съм имала лукса да прекарам много време през последните години заради множеството ми ангажименти като професионална тенисистка. Очаквам с нетърпение да забавя темпото, да видя света по нов начин. Искам да благодаря на всички, които пътуваха с мен и ми помагаха да постигна успехите си, на родителите ми и на феновете", написа Ли На.


Ли На приключва кариерата си като двукратна победителка в турнирите от Големия шлем. Освен триумфа в Мелбърн в началото на сезона, тя има и титла от „Ролан Гарос” – 2011.

КАРИЕРАТА НА ЛИ В СНИМКИ!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини