Кандидатките за участие в Турнира на шампионките са вече 24



15-09-2014 13:20 | Станко Димов

След изиграването на турнирите от категория “интернешънъл” в Квебек, Хонконг и Ташкент класацията Race to Sofia се увеличи с три нови тенисистки, кандидатстващи за участие в Garanti Koza WTA Турнира на шампионките от 28 октомври до 2 ноември в столичната „Арена Армеец”.

С добавянето на имената на Забине Лизицки, Миряна Лучич-Барони и Карин Кнап в листата вече фигурират 24 елитни състезателки. До края на сезона остават още 6 „Интернешънъл” турнира, победителките, в които ще се борят за едно от шестте места за София. Тази седмица се играе в Сеул (Южна Корея) и Гуанджоу (Китай).  От 6 октомври започват турнирите в Линц (Австрия), Осака (Япония) и Тяндзин (Китай). Заключителното състезание е в Люксембург от 13 октомври.

Турнирът на шампионките през 2014 г. се очертава като най-силния до момента. С оглед на класирането, дори и място в Топ 20 на световната ранглиста, може да не гарантира  участие в „Арена Армеец”.

С най-големи шансове от новите три шампионки да вземе билет за София е германката Лизицки. Тя триумфира в новия турнир в Хонконг, след като надигра на финала Каролина Плишкова със 7:5, 6:3. За финалистката от „Уимбълдън” през 2013 година това беше четвърта титла в кариерата и първа от 2011 година. Успехът изкачи Забине до №12 в Race to Sofia и до 24-ото място в световната ранглиста на WTA. Лизицки е само на 75 точки от десетата в надпреварата за третото издание на Турнира на шампионките Ализе Корне.

Хърватката Миряна Лучич-Барони поднесе изненада, като победи на финала в Квебек Винъс Уилямс с 6:4, 6:3. Шампионката подобри рекорда за най-голям период между две титли като от предишния й успех в Бол я делят 16 години  и 4 месеца.

Италианката Карин Кнап спечели първия си трофей в узбекската столица Ташкент. На финала претърпялата няколко операции тенисистка се наложи над миналогодишната шампионка Бояна Йовановски с 6:2, 7:6(4).

София е домакин на заключителното състезание от календара на Женската тенис асоциация за трета поредна година. За момента с най-големи шансове да се класират за Турнира на шампионките с награден фонд 750 000 долара са Ана Иванович, Каролинa Вожняцки, Доминика Цибулкова, Екатерина Макарова и Андреа Петкович.

Както е известно първите осем в ранглистата ще участват в мастърс турнира WTA Finals в Сингапур. Това означава, че въпреки, че са на челните три места в Race to Sofia заради победите си в интернешънъл турнири през 2014 г., Симона Халеп, Ли На и Южени Бушар ще играят почти сигурно в Азия, а не в България.

Организаторите от Българската федерация по тенис до дни ще обявят и името на втората тенисистка, която ще получи „уайлд кард” за Турнира след Цветана Пиронкова. На официалния сайт на състезанието sofia-tennis.bg тече анкета сред читателите коя биха желали да получи поканата за София. В понеделник в 12:00 часа водеше бившата номер едно в света Виктория Азаренка, следвана от детето чудо Белинда Бенчич, Винъс Уилямс, Флавия Пенета, Луцие Шафаржова и Йелена Янкович.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини