Хайме Фернандес: Изграждането на физическата подготовка е дълъг процес



21-08-2014 18:10 | Калин Дацов

Известният испански специалист по физическа подготовка Хайме Фернандес бе в София по покана на Българската федерация по тенис, за да проведе тридневен семинар на тема ”Физическото развитие на тенисиста между 11 и 15 г. възраст”.

Здравейте г-н Фернандес, какви са вашите впечатления за току-що завършилия семинар в София?
- Аз съм за първи път в Националния тенис център по покана на Българската федерация по тенис и смея да заявя, че всичко беше чудесно. Природата около БНТЦ е прекрасна, времето беше хубаво, съоръженията за провеждането на семинара бяха на необходимото ниво. Но най-важното за мен бяха участниците в семинара, които ми направиха много добро впечатление. Всички бяха отворени за нови знания, за споделяне на опита си в областта на физическата подготовка на състезателите. Задаваха въпроси около дискусиите, които се зародиха покрай представянето на всички части от семинара. Аз съм впечатлен от тяхната активност и жажда за развитие и предполагам, че те ще развият опита си от този семинар.

 

Какво мислите за нивото на българските специалисти по физическа подготовка, които участваха в семинара? Какви са техните възможности да приложат на практика споделения от Вас опит?
-
Преди всичко аз знам, че не е лесно в рамките на три дни да се промени техния установен модел на работа, най-малкото защото те имат вече много предварително затвърдени познания по дискутираните теми. Не е лесно да се разбере и цялата последователност от вариации и специфики при физическата подготовка на подрастващите състезатели. Но аз се надявам, че с такъв три дневен семинар ще спомогнем да настъпи поне малка промяна, която да повиши резултатите от работата им в бъдеще, които задължително да бъдат пряко свързани с тениса.

 

Аудиторията от участващите в семинара беше разнородна. Аз забелязах сред тях различни нива специалисти по физическа подготовка, а така също и тенис треньори. Честно казано не съм много сигурен, какво те ще успеят да приложат от наученото по време на семинара. Мисля че нивото им е като на много представители от Източна Европа. Техните знания се базират на старите школи по дискутираните теми. Тук ние засегнахме някои нови моменти, които те чуха за пръв път и аз мисля, че те наистина ги разбраха. Това са тези идеи, които са в основата на моята философия за физическата подготовка на подрастващите, които споделих с тях.

 

Испания и България имат по един силен представител сред поставените състезатели на започващото Открито първенство на САЩ. Каква е вашата прогноза за представянето им от гледна точка на моментната им физическа подготовка?
-
И двамата състезатели Давид Ферер и Григор Димитров имат нужната физическа подготовка за играчи от топ 8 и ще бъде неуспех и за двамата, ако те не успеят да достигнат до четвъртфиналите. Състезанието в Ню Йорк е много тежко за физическата издръжливост на играчите на тази хард настилка.

 

Съперниците им са много сериозни, но пък напоследък и не достатъчно постоянни, зависи как ще се представят Новак Джокович и Роджър Федерер. Но като че ли тази година, състезанието е и по-непредсказуемо и всичко може да се случи. Аз мисля, че този US Open е добра възможност за състезатели като Давид Ферер и Григор Димитров да покажат своя потенциал. Ще бъде чудесно ако видим един четвъртфинал между двамата. Ще бъде интересно, защото те имат различна игра, различен стил. Ще се радвам да видя такъв сблъсък, защото когато някой предизвика Димитров от физическа гледна точка, той показва най-доброто, на което е способен.

 

Какъв е вашият съвет към младите български състезатели след проведения семинар в София?
-
Основната идея в този семинар бе изграждането на младите състезатели. Аз бих препоръчал и на специалистите и на състезателите им да не пропускат етапите при своето усъвършенстване. Когато работят със състезатели до 14 г., е важно специалистите да се отнасят към тях с уважение като към подрастващи от тази възраст и да не ги третират като професионалисти – от Тура. Физическата подготовка на състезателите е дълъг процес на изграждане. Тя е като състезание по дълго бягане, в която трябва да се съсредоточиш върху всички етапи от него. Има определени правила на всеки етап от състезанието, които треньорите и състезателите трябва да следват. Моята цел на този семинар бе именно обяснението на този факт, че това е дългосрочен проект, който трябва да бъде изграждан и следван от треньори и състезатели стъпка по стъпка.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини