Първа ATP титла за Давид Гофен



03-08-2014 00:24 | Николай Драганов

Белгиецът Давид Гофен спечели първа титла от календара на ATP след триумф с 4:6, 6:1, 6:3 над Доминик Тийм на турнира от сериите ATP 250 в Кицбюел, който бе последният турнир на клей за сезона.

 

През настоящата седмица 23-годишният белгиец се намираше под №78 в ранглистата, но от понеделник ще намери място в Топ 50 на мъжкия тенис. Гофен бе изпаднал в сериозна криза през последната една година и само допреди месец се намираше извън Топ 100. Младият белгиец взе решение да премине през "чистилището" на чалънджър турнирите, като успя да спечели три поредни титли, а успехът над Тийм бе общо 20-ти пореден за него.

 

До днес Давид Гофен никога не бе достигал дори до полуфинал в ATP, а най-високата позиция, която някога е заемал в ранглистата е №42 през 2012 година. 

 

"Днес е велик ден за мен, да спечеля титла от ATP. Чувството е невероятно в момента. Не мога да повярвам. Може би след няколко дни ще съзная какво се е случило днес", коментира след успеха талантливият белгиец. "Работиш здраво на корта и във фитнеса точно за моменти като днешния. Тренираш толкова много и играеш много мачове, за да изпиташ тази емоция, така че когато спечелиш мачбола е много трудно да я контролира", добави щастливият Гофен.

 

Гофен става петият тенисист, който печели своята първа ATP титла през този сезон. Белгиец е и петият играч роден след 1990-та година, който има трофей във витрината си след Милош Раонич, Бърнард Томич, Федерико Делбонис и Григор Димитров.

 

Днешният финал бе първи в тура и за австриецът Доминик Тийм, който не успя да зарадва местната публика в Кицбюел. За Тийм остава успокоението, че от новата седмица ще запише рекордно класиране и ще бъде под №44 в ранглистата. 20-годишният Тийм е и най-младият финалист в календара при мъжете през този сезон. 

 

"Беше невероятна седмица за мен, публиката ми даде невероятна подкрепа по време на всеки един мач", сподели разочарования Тийм след поражението. "Разбира се, че съм много разочарован, но в крайна сметка загубих от много силен противник, който почти не допусна никакви грешки и игра с много мощ", добави австриецът.

 

Тийм успя да вземе първия след пробив още в първия гейм и три спасени точки за пробив до края на частта. Вторият сет също можеше да развие по друг начин за него, ако бе успял да реализира една от двете си възможности за пробив в третия гейм. Вместо това австриецът допусна Гофен да се измъкна, а веднага след това на свой ред да пробие. Това напълно пречупи Тийм, който така и не взе нов гейм в този сет. Кризата продължи и в началото на третата част, която започна с пробив и два поредни гейма за Гофен. При 5:3 белгиецът проби отново, при това на 0, с което си осигури първа титла в кариерата на ниво ATP.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини