Четвъртият ден на "Ролан Гарос" завърши със скандал



27-05-2010 00:40 | Николай Драгиев

С голям скандал и драма приключи четвъртият ден на "Ролан Гарос". В мача от втория кръг между един от любимците на домакините Гаел Монфис и италианеца Фабио Фонини организаторите нарушиха правилника за сметка на тенисиста от Ботуша. Двубоят на централния корт "Филип Шатрие" така и не завърши и ще бъде доигран утре при резултат 6:2, 6:4, 5:7, 4:6, 5:5 заради тъмнината на корта. Поставеният под номер 13 в схемата Монфис поведе с 2:0 сета и вървеше уверено към победата, но италианецът не се предаде и направи фантастичен обрат, като спечели третия и четвъртия сет, а в решителната пета част поведе с 3:0 гейма. 

 

Именно в петия сет настъпиха голямата драма и скандалът. Монфис успя да изравни за 3:3, а при 4:4 вече стана почти невъзможно за игра заради късния час и липсата на достатъчно светлина. Монфис пожела мачът да продължи, но Фонини бе на обратното мнение, като бе посъветван от треньора си да откаже. Намеси се главният съдия на турнира Стефан Франсон, който скандално не уважи желанието на Фонини мачът да бъде прекратен. Бе взето решението да се изиграят още два гейма, което не бе по вкуса на италианеца и заради дългия си спор със съдията на стола Карлос Бернардес, той бе наказан с точка за противника.

 

Така, деветият гейм, в който Фонини трябваше да сервира, започна при резултат 0:15. Италианският тенисист запази хладнокървие и с търпелива игра спечели три поредни точки. Геймът обаче се завърза и Фонини трябваше да спасява две точки за пробив. Италианецът се справи със задачата, не и без помощта на късмета, и поведе с 5:4. Бе ред на Монфис да сервира, но десетият гейм започна ужасно за французина - 15:40 и два мачбола за Фонини. Италианецът обаче не се възползва от ситуацията, пропусна и трети мачбол, и Монфис, макар и с мъка, изравни за 5:5 и остана в мача.

 

Французинът успя да се спаси, въпреки че бе измъчван от травма и сервираше с минимална сила в десетия гейм. Двубоят бе прекратен малко преди 22:00 часа местно време.

 

Утре ще се доиграят и още три мача от втория кръг при мъжете. Поставеният под номер 4 в схемата Анди Мъри (Великобритания) води с 6:2, 3:3 на аржентинеца Хуан Игнасио Чела, кипърецът Маркос Багдатис води с 4:6, 6:1, 7:5 срещу Марсел Гранойерс (Испания), а Марко Киудинели (Швейцария) има сет преднина срещу американеца Джон Иснър - 7:6 (3), 5:5.

 

Междувременно, за третия кръг при мъжете се класираха поставените Томаш Бердих (Чехия), Алберт Монтанес (Испания) и Станислас Вавринка (Швейцария), като и тримата записаха трисетови победи.

 

Боян Чулков, Спортал




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини