Любопитни факти преди финала на Уимбълдън



05-07-2014 03:22

Днес от 16,00 часа предстои финалът на Уимбълдън при дамите. В него ще видим сблъсък между шампионката от 2011-а в Лондон Петра Квитова и изгряващата звезда от Канада Южени Бушар.

Ето някои любопитни факти преди двубоя:

- Квитова е спечелила единствената среща между двете. Миналото лято в Торонто тя се налага с 6:3, 6:2 срещу Бушар, която тогава е 62-а в света.

- Бушар със сигурност ще влезе в топ 10 от новата седмица. Ако спечели титлата ще бъде шеста. Още по-интересно е, че при всички положения ще се превърне в най-успешната канадка в историята. Досега това е Карлин Басет-Сегусо, която е достигала до 8-а позиция.

- Квитова ще се изкачи при всички положения до №4 в ранглистата. Нейното най-добро постижение е втора позиция от 2012-а. И двете финалистки са в топ 8 за годината и засега намират място сред състезателките, които ще участват на заключителния турнир на най-добрите в Сингапур.

- Квитова бе на две точки от поражение при 5:7, 4:5 и 30:30 срещу Винъс Уилямс. Тя обърна втория сет в тайбрек и взе третата част със 7:5. След отпадането на Мария Шарапова пък остана единствената тенисистка в турнира с трофей от Големия шлем.

- Това ще бъде първият финал в Големия шлем изцяло между състезателки родени от 1990-а година насам. Останалите тенисистки родени през 90-те с подобен финал, са Каролина Вожняцки и Симона Халеп.

- Южени Бушар е шампионка на Уимбълдън при девойките от 2012-а. Последният случай, в който тенисистка печели младежки турнир в Големия шлем, а след това играе финал при жените, е свързан с Наташа Зверева. Тя печели US Open 1987 и достига финал на "Ролан Гарос", където Щефи Граф я побеждава 6:0, 6:0 за 32 минути.

- Квитова е поставена под №6, а досега в историята шест състезателки са печелили турнир от Големия шлем под този номер. Това са Вирджиния Уейд, Щефи Граф, Мери Пиърс, Анастасия Мискина, Ли На и Серина Уилямс.

- Бушар е поставена под №13, а досега само една състезателка има подобна титла под този номер. Това е Мария Шарапова на Уимбълдън 2014. Самата Бушар признава, че е била вдъхновена от успеха на Маша - "Когато тя спечели Уимбълдън я гледах по телевизията и си казах: "Искам да постигна същото.""

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини