Тенис vs. скука през ваканцията



24-06-2014 15:17

Ваканцията поставя на изпитание работещите родители, които нямат под ръка баби и дядовци. Кой и как да се грижи за децата, особено за по-малките - от първи до четвърти клас, които имат нужда не само от почивка и интересни занимания, но и от постоянен надзор? И как да намерим баланса между активната почивка и пълното бездействие? Какви са алтернативите на телевизията и Интернет, които поглъщат свободното време на децата, водят до обездвижване и влошават здравословното им състояние? Как да се оползотвори най-разумно и полезно ваканцията чрез игри и забавления? Отговори на тези въпроси пред "Стандарт" дават от водещия спортен комплекс в столицата "ДЕМА" в "Младост 1А". Посрещна ни управителката г-жа Мариана Ненова.

"През ваканциите запълваме по интересен и разнообразен начин една ниша за родителите, които нямат възможност да се занимават с децата си, защото са на работа. Вече няколко години организираме целодневни спортни лагери от 9 до 17 часа, от понеделник до петък. "ДЕМА" е спортен клуб. Тук занимаваме децата с тенис, народни танци, лечебна физкултура, йога, различни подвижни и тихи игри", разказва Мариана Ненова.

Идеята за детските спортни лагери започва да се реализира от 2009 г. Оттогава се обогатява с нови идеи и инициативи. Още при проектирането на комплекса било решено в него да има подходящи помещения и места за организиране на подобни дейности. Повечето от малчуганите, включени в лагерите, са на възраст от 7 до 12 г.

Приемат се, разбира се, и по-големи, ако има желаещи. В група са най-много по двадесетина. За всички тях е осигурена постоянна грижа от квалифицирани специалисти.

През 2009 г., като бенефициент по европроект, СК "ДЕМА" организира първите летни лагери. Тогава в поредица безплатни занимания се включват над 1000 деца. Всяка седмица участниците са различни. Някои от тях се връщали повторно. След приключването на проекта школите са отворени за всички желаещи срещу достъпна такса. Смените са най-натоварени през май и юни, а през юли и август е по-спокойно. Лагери се организират и през коледната и пролетната ваканция. За една седмица цената е 130 лв.

Децата могат да идват и само за ден или два и през интервали. В такъв случай се заплаща 30 лева на ден. Това е изгодно, казват родители, които искат децата им да се занимават със спорт и най-вече с тенис. Защото цената за целодневен престой с включен обяд в "ДЕМА" е равна на тази за два часа обучение на тенис на корт с учител в група.

"Предлагаме една добра цена, която не е променяна вече пета година. Срещу нея в ежедневната програма задължително са включени по два часа тенис с наши топки, ракети и осигурен треньор; един час лечебна физкултура, народни хора, много игри на открито. Така за една седмица децата придобиват начални умения за игра на тенис. Оздравителните упражнения действат превантивно срещу гръбначните изкривявания, от които страдат 2 от всеки 3 деца. Първите стъпки от народните танци пък освен че натоварват физически и възпитават децата в уважение към националните традиции. Комплексът разполага с детска площадка, катерушки, пързалка и люлки. На особено внимание се радват съоръженията за малък тенис. Децата от лагерите ги ползват, за да играят дори тогава, когато по програма трябва да почиват", допълва управителката на комплекса.

По обяд малчуганите се прибират от корта в климатизирана зала. Там рисуват, играят, оцветяват гипсови фигурки или практикуват други форми на приложни изкуства. Обядът се състои от тристепенно меню, приготвено специално за лагерниците. Доволни от факта, че децата са избягали от телевизията и компютрите макар и за кратко, родителите споделят, че на малчуганите им се приспива още в 8 часа вечерта, опиянени от свежия въздух и приятните игри и занимания през деня.

Спортни лагери за деца се предлагат и на други места. Но такава комбинация от най-различни активни двигателни занимания, както в спортен комплекс "ДЕМА", рядко се среща. Миналата година в "ДЕМА" са имали в курсовете и по-големи деца. Те са споделяли, че никъде не могат да намерят толкова интересни уроци на едно място и за един ден. "Именно заради тях ние се стремим да развиваме базата си. Скоро ще разнообразим програмата и с тенис на маса, бадминтон и баскетбол. Извън градските спортни лагери предлагаме и една нова услуга - празнуване на детски рождени и именни дни с анимация спорт - тенис, подвижни игри и др.

Едно от предимствата на спортните лагери и тържества е възможността на участниците в тях да се докоснат до състезателите и шампионите от Тенис клуб "Дема", които тренират в съседство; да разберат, че е възможно със сериозни тренировки да се достигнат високи резултати. Контактите с тях възпитават, учат и мотивират към по-сериозна подготовка, още повече че треньорите на състезателите предават и първите уроци по тенис на участниците в лагерите", добавя Мариана Ненова.

Може би някои от децата, започнали да се учат да играят тенис на кортовете на спортен комплекс "ДЕМА", ще тръгнат по стъпките на Григор Димитров и Цвети Пиронкова и ще достигнат върхове в професионалния тенис.

Любомир Михайлов, "Стандарт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини