Кошмарът за Гаске приключи с триумф срещу Вердаско



22-05-2010 21:14 | Николай Драгиев

Бившият номер 7 в света Ришар Гаске сложи край на кошмара, който изживя в последните месеци. Той спечели по впечатляващ начин финала на турнира в Ница и си осигури шеста титла в кариерата. Във финалния двубой той се справи с Фернандо Вердаско след 6:3, 5:7, 7:6(5) след доста драма и 3 часа игра.

 

Гаске грабва 70 хиляди евро и 250 точки за ранглистата, а за Вердаско остават двойно по-малко пари и 150 точки.

 

В първия сет на мача категорично по-добър бе Гаске. Той бе много стабилен, а освен това излизаше често на мрежата, завършвайки с отличните си волета. Улесни го И Вердаско, който правеше твърде много грешки. Един пробив бе достатъчен - 6:3.

 

Вердаско поведе с 3:1 във втората част, но допусна да загуби 4 от следващите 5 гейма. Гаске сервираше за мача при 5:4, но предаде подаването си на 0. Нандо се възползва и спечели още два гейма за 7:5.

 

Вердаско започна отлично и в третата част. Той поведе с 3:0. След това бе само на 1 точка от 5:1, но не се възползва и бе наказан. При 5:3 той сервира за мача, но бе пробит на 15. В крайна сметка се стигна до тайбрек. При 6:5 точки за Гаске, Вердаско прати форхенд в аут и това донесе триумфа на всички французи.

 

"Много съм щастлив от това, което направих. Изтощен съм, но си струваше. Бях близо да загубя, но това е съдбата," възкликна Гаске.

 

С победата си Ришар прекъсна серията си от 5 поредни загуби срещу Вердаско. Също така той не бе побеждавал тенисист от топ 10 от май 2009, когато надви Цонга. През тази година французинът игра 2 финала. Първо загуби в Сидни от Багдатис, а после на надпревара от сериите "Чалънджър" надви Микаел Лодра в Бордо.

 

Още по-интересно ще е на предстоящия "Ролан Гарос". Там Гаске играе в първи кръг срещу световния номер 4 Анди Мъри.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини