Прокълнатата „Девета”



03-06-2014 12:21 | Станко Димов

В края на миналия месец Реал Мадрид извоюва така мечтаната десета титла от Шампионската лига. Въпреки, че ежегодно „Кралския клуб” налива по 100-150 милиона евро за нови играчи, претенциозните шефове и фенове на тима трябваше да чакат повече от десетилетие, за да видят любимия си тим на върха в Европа. За да видят „Десетата”.

И каквото е за Реал „титлата с големите уши”, това е за Рафаел Надал триумфът на „Ролан Гарос”. За никого не е тайна, че именно в периода април-юни Матадора трупа увереност, извоювайки победа след победа, титла след титла от любимия си сезон на червено. Не случайно през годините Рафа си заслужи прякора „Краля на клея”.

Но цифрите показват, че „Деветата” титла от „Ролан Гарос” може, повтарям – само може, да се окаже изстрадана като „Десетата” на Реал в Европа. И не – Рафа няма да чака повече от десетилетие за нея (едва ли ще бъде активен спортист на 38 години), но отстъплението на червено през годината е факт.

За сефте от десетилетие насам, Рафа Надал започна участието си на „Ролан Гарос” само с една титла на червено в Европа (Мадрид)! И ако загубата от Джокович на финала в Рим е нещо нормално, то отпаданията сензационно рано за собствените си стандарти в Монте Карло и Барселона определено изненадаха. Любопитното е, че в Княжеството и каталунската столица Рафа излизаше за своя 9-и трофей! И в двата случая се провали. Сега в Париж испанецът също атакува „Деветата”, дали ще провали ще разберем в дните до края на седмицата.

Още един факт от турнира в Париж, който не е полза на Рафа. Нито един тенисист в историята не е печелил „Ролан Гарос” в 5 последователни години. Последният, който имаше тази възможност бе именно Надал през сезон 2009, но тогава Матадора отпадна в IV кръг. Впрочем – това е и единствената загуба на Рафа в столицата на любовта.

След „провала” срещу Сьодерлинг във въпросната 2009-а, Надал отново събра 4 последователни титли от Франция.

През годините Рафа е счупил не един и два рекорда на червени кортове. И по всяка вероятност „Деветата” също скоро ще дойде. Дали обаче ще бъде и пета поред....

Станко Димов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини